Οδηγός επιβίωσης των φοιτητών στις πόλεις Αθήνα και Πειραιά

Μεταπτυχιακή Εργασία 19669 746 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οδηγός επιβίωσης των φοιτητών στις πόλεις Αθήνα και Πειραιά
Συγγραφέας:
Λιβανού, Δήμητρα Σ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Οι φοιτητές που φοιτούν σε άλλες πόλεις αποτελούν σημαντικό οικονομικό δυναμικό της πόλης καθώς δαπανούν χρήματα τόσο για την διαμονή τους, όσο και για την μετακίνησή τους εντός και εκτός πόλης, για να προμηθευτούν βιβλία ή υλικό για τις σπουδές τους (πχ είδη σχεδίου, γραφική ύλη κλπ) για τις καθημερινές τους αγορές σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και για την διασκέδασή τους, τα ψώνια τους, τα ταξίδια τους κλπ. Η δημιουργία οδηγών πόλεων για φοιτητές αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα του e-marketing η οποία θα βοηθήσει τόσο τους πρωτοετής φοιτητές, να αποκτήσουν ένα εργαλείο διασύνδεσης με την νέα τους πόλη όσο και για τις επιχειρήσεις καθώς αποτελεί ένα μέσο άμεσης και αποτελεσματικής διαφήμισής του σε στοχευόμενο κοινό. Στόχος της έρευνάς μας είναι να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των σπουδαστών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά που προέρχονται από άλλες πόλεις, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη φοίτησή τους σε μια νέα πόλη, να προσδιοριστούν οι καταναλωτικές τους συνήθεις καθώς και το κόστος καθώς και το κόστος διαβίωσής τους. Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα για την δημιουργία και την πρακτικότητα ενός ψηφιακού οδηγού που θα απευθύνεται στους πρωτοετής φοιτητές της πόλης. Σε δεύτερο επίπεδο θα διερευνείται εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο και τα έξοδα πρώτης ανάγκης που κάνουν οι πρωτοετής φοιτητές και τα έξοδα που κάνουν για φαγητό έξω, καθώς και για λοιπά έξοδα για ψώνια. Επίσης αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και τα χρήματα που ξοδεύονται για ενοίκιο και αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη σχολή φοίτησης και τα έξοδα για ενοίκιο που δίνουν οι φοιτητές.
Η έρευνα μας που διεξήχθη με τη χρήση ερωτηματολογίου σε 152 φοιτητές πρώτου έτους που φοιτούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, κατέδειξε χρήσιμα συμπεράσματα για τις καταναλωτικές συνήθειες και το κόστος ζωής των φοιτητών. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών είναι 15.000-20.00 €, τα σπίτια που διαμένουν είναι κυρίως ενοικιασμένα, κατά πλειοψηφία μένουν μόνοι, εργάζονται με ατομικό μηνιαίο εισόδημα κάτω από 300 €, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Κατά το πρώτο έτος σπουδών τους στην Αθήνα ή στον Πειραιά, δεν φαίνεται να αντιμετώπισαν δυσκολίες στον γεωγραφικό προορισμό, τους δρόμους κτλ της πόλης, ούτε με τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά (βουνά, ποτάμια, θάλασσες, κ.α.), καθώς ούτε με την ιστορία της πόλης, τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης, με την εύρεση πολιτιστικών κέντρων, συλλόγων και εκδηλώσεων κ.α. Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν είναι η εύρεση εργασίας, ενώ δεν φαίνεται να παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στην εύρεση κατοικίας. Επίσης ιδιαίτερα προβλήματα δεν φαίνεται να παρουσιάζονται στην εύρεση των σημείων με τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη, στην εύρεση των σημείων «στέκια» των φοιτητών, ούτε με τα μέσα μεταφοράς και την εύρεση λοιπών δραστηριοτήτων (σεμινάρια, ξένες γλώσσες, κ.α.). Προβλήματα φαίνεται να έχουν με τις δημόσιες υπηρεσίες, με την εξοικείωση με τον χώρο του πανεπιστημίου και με τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Θεωρούν ότι ξοδεύουν λίγα χρήματα για ενοίκιο, για τα εισιτήρια συγκοινωνιών, για ταξίδια και για ψώνια, για τα πάγια του σπιτιού, για τη γραφική ύλη και λοιπά υλικά για τις σπουδές τους. Αντίθετα θεωρούν ότι ξοδεύουν πολλά χρήματα για διατροφή, για διασκέδαση, για ένδυση και αγορά ηλεκτρονικών ειδών. Οι αγορές τους επικεντρώνονται κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, και όχι σε εισιτήρια για εκδηλώσεις, συναυλίες, μουσικές σκηνές. Σπάνια επιλέγουν το θέατρο, ενώ η καφετέρια, το μπαράκι και το fast food είναι συχνή επιλογή κατά τις εξόδους τους. Οι περισσότεροι φοιτητές ξοδεύουν 100-200€ μηνιαία για έξοδα ενοικίου και για είδη πρώτης ανάγκης, 50-100€ για έξοδα για το σπίτι (λογαριασμοί, είδη σπιτιού κα.), για λοιπά ψώνια, για διασκέδαση και φαγητό εκτός σπιτιού και κάτω από 20€ ξοδεύουν για αγορές ηλεκτρονικών, για θέατρο, καλλιτεχνικά δρώμενα, για συνδρομές σε γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους κλπ, και για έξοδα για βιβλία και γενικά υλικό για τις σπουδές. Αποταμιεύουν κάθε μήνα είναι κάτω από 20€. Επίσης το φύλο δεν παίζει ρόλο ως προς τα έξοδα πρώτης ανάγκης που κάνουν οι πρωτοετής φοιτητές. ως προς τα έξοδα που γίνονται για φαγητό εκτός σπιτιού για τους πρωτοετής φοιτητές, αλλά ούτε και για τα έξοδα που γίνονται για λοιπά ψώνια. Επίσης το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν παίζει ρόλο ως προς τα έξοδα που γίνονται για το ενοίκιο των πρωτοετών φοιτητών, ενώ η σχολή φοίτησης σχετίζεται με το ενοίκιο που πληρώνουν οι πρωτοετείς φοιτητές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Εκπαίδευση
Ανώτατη εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Εκπαίδευση - Κόστος
Κόστος και επίπεδο ζωής
Σπουδαστές - Οικονομικές συνθήκες
Σπουδαστές - Τρόπος ζωής
Εκπαίδευση, Ανώτατη - Οικονομικές απόψεις
Εκπαίδευση - Οικονομικές απόψεις - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Κόστος φοίτησης, οδηγός για πρωτοετής φοιτητές, κόστος ζωής πρωτοετών φοιτητών, καταναλωτικές συνήθειες πρωτοετών φοιτητών
Περιγραφή:
178 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ΛΙΒΑΝΟΥ_ΟΟΟ_2017.pdf

4 MB