Διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών συνηθειών στην επιτυχή έκβαση μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: μελέτη σε δείγμα Ελληνίδων που ακολουθούν πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης

Πτυχιακή Εργασία 19559 254 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών συνηθειών στην επιτυχή έκβαση μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: μελέτη σε δείγμα Ελληνίδων που ακολουθούν πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης
Συγγραφέας:
Ιακωβίδη, Σοφία Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούρης, Ν.
Περίληψη:
Μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και των εκβάσεων της IVF. Το δείγμα αποτελούνταν από 221 γυναίκες, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τα δημογραφικά και τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής και τη φυσική τους δραστηριότητα. Οι διατροφικές συνήθειες εκτιμήθηκαν μέσα από ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Οι συσχετίσεις αξιολογήθηκαν με τον συντελεστή συσχέτισης Spearman και πραγματοποιήθηκε μη-παραμετρικός έλεγχος για τη διερεύνηση της σχέσης κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και τελικών εκβάσεων της IVF, καθώς και πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση, μετά από έλεγχο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
Οι γυναίκες του δείγματος είχαν διάμεση ηλικία τα 36 έτη (εύρος 33-38 έτη). Στην πλειονότητά τους είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.= 18.5-24.9 kg/m2) (76.6%) και χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (61.7%). Στα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης φάνηκε πως μετά από προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο Δ.Μ.Σ., το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, τα επίπεδα άγχους κ.ά., η κατά 1 μερίδα/ ημέρα μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών ως σαλάτα σχετίζεται με υπερδιπλάσια αύξηση της πιθανότητας επίτευξης ζώσας γέννησης [ΣΛ (95% ΔΕ): 2.04 (1.21, 3.42)], ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων κατά 1 μερίδα/ ημέρα σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας αυτής κατά ~40% [ΣΛ (95% ΔΕ): 1.39 (1.05, 1.84)].
Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης ζώσας γέννησης, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών ως σαλάτα με μεγαλύτερο ποσοστό ωαρίων καλής ποιότητας αλλά και με μεγαλύτερη πιθανότητα ζώσας γέννησης, σε γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία IVF.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γονιμότητα, Ανθρώπινη - Διαιτολογικές απόψεις
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
υπογονιμότητα, εξωσωματική γονιμοποίηση, διαιτητικές συνήθειες, ομάδες τροφίμων, ζώσα γέννηση
Περιγραφή:
133 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IAKOVIDI_EDD_2017.pdf

1 MB