Σύγκριση της μεταβολής δεικτών οξειδωτικού στρές υγιών και παχύσαρκων εθελοντών στη φόρτιση γλυκόζης

Πτυχιακή Εργασία 19556 236 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση της μεταβολής δεικτών οξειδωτικού στρές υγιών και παχύσαρκων εθελοντών στη φόρτιση γλυκόζης
Συγγραφέας:
Καρανίκκη, Ευαγγελία Κ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων σε διαβητικό και σε μη διαβητικό πληθυσμό. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί είναι η αύξηση του ενδοκυττάριου οξειδωτικού στρες, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η διαταραχή του πηκτικού μηχανισμού.
Σκοπός Η διερεύνηση της επίδρασης οξείας υπεργλυκαιμίας επί εδάφους παχυσαρκίας ή μη, στα επίπεδα πρωτεϊνικών καρβονυλίων (PC) ως δείκτη οξειδωτικού στρες.
Μεθοδολογία: 12 νορμοβαρείς και 8 παχύσαρκοι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη με λήψη 75γρ γλυκόζης. Λήφθηκε πλάσμα πριν και για 7 χρονικές μετά τη φόρτιση έως και τις 4h. Προσδιορίστηκαν τα επίπεδα PC και καθορίστηκε η ποσότητα πρωτεΐνης με τη μέθοδο Bradford.
Αποτελέσματα : Ανιχνεύονται χαμηλότερα ποσά PC στους παχύσαρκους, παρ' ότι παρουσιάζουν υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία. Διαγράφεται ανοδική πορεία PC και στις δυο ομάδες ελέγχου, όμως συνεχίζεται στους παχυσάρκους, μετά τα 240 λεπτά. Συσχετίζεται αρνητικά η %μεταβολή PC στα 180 λεπτά με το μέγιστο έπαρμα καμπύλης γλυκόζης, ενώ συσχετίζεται θετικά με την μεταβολή στα 240 λεπτά. Τα επίπεδα PC νηστείας και αργότερα το μέγεθος μεταβολής τους συσχετίστηκαν με βιοχημικούς δείκτες και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση PC με το αντιοξειδωτικό ένζυμο GPx3 στο χρόνο μηδέν.

Συζήτηση: Τα επίπεδα πρωτεϊνικών καρβονυλίων δεν επηρεάζονται από την παχυσαρκία μετά από φόρτιση 75γρ γλυκόζης. Και άρα η ~20% αύξηση των επιπέδων PC στις δυο ομάδες πιθανόν να οφείλεται στην οξεία υπεργλυκαιμία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Οξειδωτικό στρες
Παχυσαρκία
Γλυκόζη
Γλυκαιμία - Διαιτολογικές απόψεις
Γλυκαιμικός δείκτης
Λέξεις-κλειδιά:
πρωτεϊνικά καρβονύλια, μεταγευματική υπεργλυκαιμία, οξειδωτικό στρες, παχυσαρκία
Περιγραφή:
87 σ. : πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0