Εμπλουτισμός της δίαιτας διαβητικού ασθενούς με γαλακτοκομικά προϊόντα-επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης και στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Πτυχιακή Εργασία 19547 309 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμπλουτισμός της δίαιτας διαβητικού ασθενούς με γαλακτοκομικά προϊόντα-επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης και στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Συγγραφέας:
Τσικρικού, Ηλιάνα Α.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιάννη, Αμαλία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔτΙΙ)
είναι μια χρόνια νόσος η οποία πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαχείριση της νόσου όσο και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης. Τα
γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής προτείνοντας την
κατανάλωση 2-3 μερίδων την ημέρα. Η διεθνής
βιβλιογραφία κάνει αρκετές αναφορές σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, και συγκεκριμένα γιαουρτιού, και την πρόληψη εμφάνισης ΣΔτΙΙ. Στην
παρούσα ερευνητική εργασία γίνεται μια διατροφική παρέμβαση σε διαβητικούς ασθενείς με συμβατικό
λευκό στραγγιστό γιαούρτι και αξιολογείται η μεταβολή του βάρους και η ρύθμιση της όρεξης διαβητικών ασθενών.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και αξιολόγηση της μακροχρόνιας
επίδρασης συμβατικού λευκού στραγγιστού
γιαουρτιού στην ρύθμιση της όρεξης, στη διαχείριση του σωματικού βάρους καθώς και στους βιοχημικούς δείκτες των διαβητικών ασθενών.
Μεθοδολογία: Η εργασία αυτή αποτελεί μια τυχαιοποιημένη μονά τυφλή κλινική δοκιμή σε δύο ομάδες ασθενών με ΣΔτΙΙ. Η πρώτη ομάδα (ομάδα παρέμβασης) καταναλώνει συμβατικό λευκό
στραγγιστό γιαούρτι με υψηλό λόγο πρωτεΐνης-
υδατανθράκων και η δεύτερη ομάδα (ομάδα ελέγχου) συνεχίζει και λαμβάνει τη συνήθη δίαιτα. Η διατροφική παρέμβαση διαρκεί 12 εβδομάδες. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης πραγματοποιούνται αναλύσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και μετριούνται κλινικοί δείκτες για την αξιολόγηση του γλυκαιμικού ελέγχου και του
βιοχημικού προφίλ των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς καλούνται να καταγράφουν τη διαιτητική τους πρόσληψη και να μετρούν το σωματικό τους βάρος κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ μια
συγκεκριμένη μέρα κάθε εβδομάδας καλούνται να
συμπληρώνουν μια οπτική αναλογική κλίμακα VAS, με ερωτήσεις σχετικά με το αίσθημα της πείνας και την αντιλαμβανόμενη πληρότητα. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω του
προγράμματος SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Στην εξαγωγή των παρακάτω αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνονται μόνο όσοι εθελοντές ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο της
διατροφικής παρέμβασης έως το Σεπτέμβριο του 2017.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα πριν και μετά την συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού στην ομάδα παρέμβασης, παρατηρείται στατιστικά σημαντική αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης καθώς και των βιταμίνης Β1, Β2, Β5, Β6 που πιθανόν να οφείλεται στην κατανάλωση του γιαουρτιού.
Στις υπόλοιπες μετρήσεις δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική μεταβολή. Μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, φάνηκε πως οι ασθενείς που κατανάλωναν γιαούρτι είχαν καλύτερη διαχείριση της πείνας και καλύτερη αντίληψη της
πληρότητας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης που εμπεριέχεται στο συγκεκριμένο γιαούρτι.
Συμπεράσματα: Η καθημερινή κατανάλωση
συμβατικού λευκού στραγγιστού γιαουρτιού έδειξε μια βελτίωση στην πρωτεϊνική πρόσληψη και σε κάποιες
βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5, Β6). Το
αίσθημα της πείνας φαίνεται να ήταν πιο ελέγξιμο και η πληρότητα μεγαλύτερη στην ομάδα παρέμβασης.
Επίσης παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και κάποιων
κλινικών χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα της Αρτηριακής Πίεσης, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό
για τη συνέχιση της έρευνας εφόσον αξιολογηθούν και συμπεριληφθούν περισσότεροι εθελοντές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Όρεξη
Λέξεις-κλειδιά:
σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, γιαούρτι, σωματικό βάρος, ρύθμιση όρεξης
Περιγραφή:
122 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0