Μελέτη επίδρασης του κορεσμού στον ουδό αντίληψης του γλυκού σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

Πτυχιακή Εργασία 19544 298 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη επίδρασης του κορεσμού στον ουδό αντίληψης του γλυκού σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής
Συγγραφέας:
Κεφαλά, Βιργινία Α.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Η αίσθηση της γεύσης παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά των ανθρώπων, καθορίζοντας τις διατροφικές τους επιλογές. Παρόλα αυτά παραμένει λιγότερο μελετημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες αισθήσεις. Ο κορεσμός, η όρεξη, η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση καθώς και άλλοι παράγοντες φαίνεται να τροποποιούν την ικανότητα αντίληψης των γευστικών ερεθισμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει πιθανές επιδράσεις ορμονικών παραγόντων όπως είναι η λεπτίνη και τα ενδοκανναβινοειδή στις χημικές αισθήσεις. Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η επίδραση του κορεσμού στο κατώφλι ανίχνευσης της γλυκιάς γεύσης σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής. Το πειραματικό πρωτόκολλο της μελέτης στην οποία συμμετείχαν, αποσκοπούσε στο να ανιχνεύσει γενετικούς παράγοντες που τροποποιούν την αίσθηση του γλυκού. Η κατάσταση του κορεσμού συσχετίστηκε με τον ουδό αντίληψης της γλυκιάς γεύσης με τον υπολογισμό των Καλύτερα Εντοπισμένων Κατωφλίων (ΚΕΚ) με τη μέθοδο της αύξουσας εναλλακτικής υποχρεωτικής επιλογής των ορίων (AFC). Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με την κατάσταση κορεσμού, πείνας και διάθεσης για κατανάλωση τροφής και υποβλήθηκαν σε οργανοληπτική δοκιμασία με επτά συγκεντρώσεις διαλυμάτων σουκρόζης που παρουσιάστηκαν κατά αύξουσα συγκέντρωση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν ανέδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αναφερόμενου αισθήματος κορεσμού, πείνας ή διάθεσης για κατανάλωση τροφής παρά την παρατήρηση μιας τάσης αντίστροφης συσχέτισης μεταξύ κορεσμού, πείνας και ουδού αντίληψης της γλυκύτητας. Σημαντικός περιορισμός της μελέτης υπήρξαν οι αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες της πειραματικής διαδικασίας και τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού των εθελοντριών διαμορφώνοντας έτσι ένα υποβέλτιστο πλαίσιο σχεδιασμού για την διερεύνηση της συγκεκριμένης ερευνητικής υπόθεσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεύση
Λεπτίνη
Λέξεις-κλειδιά:
γλυκό, ουδός, λεπτίνη, κορεσμός, ενδοκανναβινοειδή
Περιγραφή:
74 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Κεφαλά_ΕΔΔ_2017.pdf

1 MB