Εγκατάσταση και παραμετροποίηση περιβάλλοντος VMware για την διαχείριση συστάδας εξυπηρετητών του τμήματος πληροφοριακής και τηλεματικής

Μεταπτυχιακή Εργασία 19491 565 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εγκατάσταση και παραμετροποίηση περιβάλλοντος VMware για την διαχείριση συστάδας εξυπηρετητών του τμήματος πληροφοριακής και τηλεματικής
Συγγραφέας:
Αγγελίδης, Άγγελος Σ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καμαλάκης, Θωμάς
Περίληψη:
Η εικονικοποίηση (virtualization) είναι μια τεχνολογία που μας επιτρέπει την δημιουργία εικονικών οντοτήτων, μετασχηματίζει τους πόρους που μας δίνει το υλικό (hardware), όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, ο σκληρός δίσκος και η κάρτα δικτύου για να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική εικονική μηχανή που μπορεί να εκτελέσει το λειτουργικό σύστημα.

Το virtualization επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των συνολικών πόρων ενός συστήματος με βάση τις ανάγκες των χρηστών αλλά και των εφαρμογών, είτε αυτό είναι ένας προσωπικός υπολογιστής, είτε μια συστοιχία από server.

Ο σκοπός της εργασίας ήταν να αξιοποιήσουμε μια συστάδα εξυπηρετητών του τμήματος πληροφορικής και τηλεματικής του Χαροκοπιού Πανεπιστημίου, εγκαθιστώντας σε αυτήν λογισμικό virtualization της VMware ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και διαχείριση virtual machine από εκπαιδευτές και φοιτητές της σχολής. Στα πλαίσια αυτής διαδικασίας αναλύσαμε τις λύσεις virtualization που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά και κάναμε μια σύγκριση μεταξύ τους.

Στην παρούσα εργασία κάναμε εγκατάσταση του VMware ESXi 6.0 type-1 hypervisor σε 4 Sun Blade X6270 M3, τα οποία διαθέτουν από 2 τετραπύρηνους Intel Xeon E5-2609 2.40GHz, 96 GB ram, 271 GB storage, δύο Gigabit Ethernet controller και έναν Dual 8 Gigabit (Gb) Fibre Channel (FC) Adapter για την σύνδεση τους σε έναν κοινό και τους 4, SUN Fibre channel disk 2.73 Tb. Στην συνέχεια κάναμε εγκατάσταση του vCenter Server 6.0 το οποίο είναι και το κεντρικό διαχειρηστικό εργαλείο όλης της virtual υποδομής, του υλικού των server, αλλά και των virtual machine που θα δημιουργούμε.

Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση, έχουμε τον πλήρη έλεγχο όλης της εγκατάστασης από οποιοδήποτε σημείο και υπολογιστή μέσω ενός web interface, του vSphere Web Client.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Τεχνολογία της πληροφορίας
Λοιπά Θέματα:
Οπτικοποίηση - Επεξεργασία δεδομένων
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές - Δίκτυα
Λέξεις-κλειδιά:
VMware, εικονικοποίηση, virtual machine, datacenter
Περιγραφή:
61 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Angelidis_PMSIT_17.pdf

3 MB