Κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης-οι περιπτώσεις του τεχνολογικού πολιτιστικού πάρκου Λαυρίου και της εταιρίας ΑΒΑΞ

Πτυχιακή Εργασία 19411 850 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης-οι περιπτώσεις του τεχνολογικού πολιτιστικού πάρκου Λαυρίου και της εταιρίας ΑΒΑΞ
Συγγραφέας:
Ράπτη, Θωμαή
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με θέμα: Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης – Οι περιπτώσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και της εταιρίας ΑΒΑΞ, πραγματοποιείται για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα για το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας.
Σκοπός της εν λόγω πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη των ενεργειακών μελετών και πως αυτές οι μελέτες μπορούν να εφαρμοσθούν για να κατασκευαστούν ενεργειακά κτίρια μηδενικής κατανάλωσης.
Για την επίτευξη του σκοπού της, στην εν λόγω πτυχιακή, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση:
Αρχικά, στο 1ο κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε για την Ενέργεια, δηλαδή προσδιορίζεται εννοιολογικά η ενέργεια, αναλύονται οι πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες.
Στο 2ο κεφάλαιο παραθέτεται η Νομοθεσία που διέπει τα Ενεργειακά Κτήρια τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα.
Στο 3ο κεφάλαιο διερευνάται η Ενέργεια στα Κτήρια. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται η κατανάλωση ενέργειας αυτών, η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων σχετικά με την διατήρηση της θερμότητας, την φυσική ή παθητική ψύξη και την σκίαση – ηλιοπροστασία των κτιρίων, ο φυσικός αερισμός και φωτισμός αυτών.
Στο 4ο κεφάλαιο μελετάται ο ενεργειακός σχεδιασμός κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και αναλύεται η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και των ηλιακών ακτινοβολιών.
Επιπλέον, η παρούσα πτυχιακή, για την ολοκλήρωση του σκοπού της παραθέτει στο 5ο κεφάλαιο την Μελέτη περίπτωσης ενεργειακής κατανάλωσης δύο κτηρίων που υπάρχουν στην Ελλάδα και υιοθετούν τεχνολογίες μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα κτήρια αυτά είναι του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.) και της εταιρίας «ΑΒΑΞ».
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Λοιπά Θέματα:
Ενέργεια - Εξοικονόμηση
Κτήρια - Εξοικονόμηση ενέργειας
Λέξεις-κλειδιά:
ενέργεια, κτήρια
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0