Extending the REA model with capabilities

Μεταπτυχιακή Εργασία 19390 165 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Extending the REA model with capabilities
Συγγραφέας:
Παυλάκος, Νικόλαος-Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Λουκόπουλος, Περικλής
Περίληψη:
Ο στόχος της πτυχιακής αυτής είναι η διερεύνηση των μοντέλων που θα προσδώσουν σε μια επιχείρηση/οργανισμό την ικανότητα να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις καθημερινές λειτουργίες της προκειμένου να είναι υγιής, να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ομοειδών επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των πελατών της και τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Συγκεκριμένα, η πτυχιακή αυτή εστιάζεται στην εξέταση όλων εκείνων των παραμέτρων και συντελεστών που επηρεάζουν τη λειτουργία της επιχείρησης, όπως ο εντοπισμός των αδυναμιών της στην προσέγγιση όλων των συναλλασσομένων με αυτή, αλλά και ο ανασχεδιασμός, ή και η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών της. Οι συντελεστές/παράμετροι διαμορφώνουν κάποια κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρεί μία επιχείρηση/οργανισμός που επιθυμεί να είναι υγιής και βιώσιμη σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον.
Η ενδελεχής έρευνα για το REA Μοντέλο και η αξιολόγησή του εξυπηρετεί τις διαδικασίες μιας επιχείρησης/οργανισμού, χωρίς όμως να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες και ειδικότερα στο τι ακριβώς χρειάζεται μία επιχείρηση προκειμένου να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά. Προκειμένου να καλυφθεί η αδυναμία του REA μοντέλου εξετάστηκε και αξιολογήθηκε το Capability μοντέλο το οποίο υπεισέρχεται αποκλειστικά και μόνο στο τί ακριβώς χρειάζεται μια επιχείρηση/οργανισμός προκειμένου να δικπεραιώνει τις καθημερινές της λειτουργίες με επιτυχία. Ωστόσο και το μοντέλο αυτό είναι αποσπασματικό χωρίς να καλύπτει ολοκληρωμένα τις διαδικασίες μιας επιχείρησης και ειδικότερα τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν στις συναλλαγές μιας επιχείρησης.
Για το σκοπό αυτό στη συγκεκριμένη πτυχιακή κατασκευάστηκε ένα καινούριο μοντέλο, το οποίο είναι ένας συγκερασμός των δύο προαναφερόμενων μοντέλων. Το νέο μοντέλο αξιολογήθηκε ως προς την πληρότητά του, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί στην πτυχιακή αυτή και εφαρμόσθηκε σε δύο επιχειρήσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η συνειρφορά του σε αυτές. Η προσφορά της πτυχιακής αυτής, είναι η κατασκευή ενός μοντέλου που αποσκοπεί να προσδώσει σε μία επιχείρηση ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα βελτιώνει διαρκώς την «εικόνα» της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον της.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Υπηρεσίες επίλυσης τεχνικών προβλημάτων
Λέξεις-κλειδιά:
REA μοντέλο, Capability μοντέλο, ORM (Object Role Modelling)
Περιγραφή:
119 σ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0