Προσδιορισμός δραστικότητας αντιοξειδωτικών ενζύμων σε λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια υγιών εθελοντών κατα το μεταγευματικό στάδιο

Πτυχιακή Εργασία 19378 482 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός δραστικότητας αντιοξειδωτικών ενζύμων σε λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια υγιών εθελοντών κατα το μεταγευματικό στάδιο
Συγγραφέας:
Καραγιάννης, Αλέξανδρος, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Μεταγευματική κατάσταση ορίζεται ως η χρονική περίοδος μετά από την
κατανάλωση ενός γεύματος κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται και
διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσέλαβε μέσω της τροφής. Η μεταγευματική
κατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 3-4 έως 6-8 ώρες από την κατανάλωση του
τελευταίου γεύματος ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του κάθε οργανισμού και τα ποιοτικά και
ποσοτικά χαρακτηριστικά του γεύματος. Ο προσδιορισμός της χρονική περιόδου της
μεταγευματικής κατάστασης καθορίζεται από το κατά πόσο ακόμη μπορούν να
ανιχνευθούν αυξημένες (των φυσιολογικών) συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών στο
αίμα του υγιούς ατόμου, μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, όσο και από τις
συγκεντρώσεις μεταβολιτών στο αίμα που χαρακτηρίζουν την κατάσταση νηστείας (=
επιτυγχάνεται με μηδενική κατανάλωση τροφής για ~8 ώρες), όπως κετονικά οξέα ή
σχετικά μειωμένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών. [1]
Τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία τροφοδοτείται ο ανθρώπινος οργανισμός, κατά
τη μεταγευματική κατάσταση, ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: τα μακροθρεπτικά
και τα μικροθρεπτικά. Τα μακροθρεπτικά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες,
ενώ τα μικροθρεπτικά απαρτίζουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα / μεταλλικά ιόντα και τα
ιχνοστοιχεία. [1]
Στη συνέχεια, θα περιγραφούν οι διαδικασίες μεταβολικής διαχείρισης των
μακροθρεπτικών συστατικών κατά τη μεταγευματική κατάσταση, καθώς αυτά αποτελούν
ένα από τα βασικά αντικείμενα μελέτης αυτής της πτυχιακής και όχι τα μικροθρεπτικά
συστατικά. Η σειρά παρουσίασής τους που θα ακολουθηθεί είναι: υδατάνθρακες, λίπη,
πρωτεΐνες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αντιοξειδωτικά
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Μεταβολισμός
Οξειδωτικό στρες
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιοξειδωτικά ένζυμα, λευκοκύτταρα, αιμοπετάλια, μεταγευματικό στάδιο, οξειδωτικό στρες
Περιγραφή:
128 σ.: εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KARAGIANNIS_EDD_14.pdf

3 MB