Ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα, πρίν το 1960

Πτυχιακή Εργασία 19373 251 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα, πρίν το 1960
Συγγραφέας:
Σωτηρίου, Ευαγγελία Σ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Το περιεχόμενο αυτής της πτυχιακής εργασίας αφορά την ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα πριν το 1960. Περιέχει πληροφορίες από δημοσιευμένες φυλλάδες και βιβλία που έχουν γράψει επιστήμονες ιατροί, τα οποία περιέχουν διατροφικές συμβουλές σχετικά με τα ποσότητες και την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τις συστάσεις τους σχετικά με τις απαραίτητες ημερήσιες προσλαμβανόμενες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά.

Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να αξιοποιηθούν τα αρχειακά στοιχεία που είχαν διασωθεί για πολλές δεκαετίες , να μετατραπούν σε μια πιο εύχρηστη μορφή και να αξιολογηθούν ώστε να έχουμε μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο τρέφονταν τα παιδιά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η βρεφική διατροφή παιδιών από την ημέρα γέννησής του έως και το δεύτερο έτος ζωής τους. Ποιο συγκεκριμένα περιέχονται πληροφορίες για το γάλα και προτάσεις για σωστή και πλήρη διατροφή. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην παιδική διατροφή (παιδιά από 3-12 ετών) και παρουσιάζονται διατροφικές συστάσεις ειδικών οι οποίοι προτείνονταν ως οδηγοί για τη σωστή διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν οι μητέρες για τα παιδιά τους. Τέλος στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται παραδείγματα από συγκεκριμένα διαιτολόγια που χορηγούνταν σε ένα πρεβεντόριο (1947). Αφού γίνει η ανάλυση των διαιτολογίων αυτών όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που περιείχαν κα τις ποσότητες που καταναλώνονταν από τα παιδιά, θα ακολουθήσει η σύγκριση αυτών με τα σημερινά διατροφικά δεδομένα και σχολιασμός των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-02-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Παιδιά - Διατροφή - Ελλάδα
Βρέφη - Διατροφή
Παιδιά - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Βρεφική, παιδική, διατροφή, Ελλάδα, Πρεβεντόριο
Περιγραφή:
71 σ.: εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SOTIRIOU_EDD_06.pdf

5 MB