Παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής του Δήμου Νέσσωνος

Πτυχιακή Εργασία 19346 823 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής του Δήμου Νέσσωνος
Συγγραφέας:
Τσακιρίδη, Χαρίκλεια
Φατούρου, Ευσταθία Σ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται ο τρόπος εργασίας των επαγγελματιών, η διαδικασία που ακολουθούσαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα είδη που είχαν ανάγκη, τα μέσα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην προσπάθεια τους αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους. Τα επαγγέλματα παρατίθενται σε αλφαβητική σειρά
Αρχικά γίνεται μία ιστορική αναδρομή όπου αναφέρεται η πορεία του Συκουρίου στο πέρασμα του χρόνου και οι πρώτες ασχολίες των ανθρώπων που ήρθαν από τις γύρω περιοχές.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ασχολίες ανδρών και γυναικών και έτσι διαφαίνεται ο ρόλος της γυναίκας στην επαγγελματική ζωή του χωριού. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη διεκπεραίωση της εργασίας είναι συνεντεύξεις από τους κατοίκους της περιοχής, κοινοτικά αρχεία, κάποια εκ των οποίων ανάγονται στο 1890 και συλλέχθησαν μετά από τοπική έρευνα. Πολύτιμη αποδείχτηκε η σχετική βιβλιογραφία καθώς και το υλικό από το λαογραφικό μουσείο του Συκουρίου που διαφυλάσσει ένα μεγάλο μέρος της παράδοσης του τόπου.
Τέλος γίνονται κάποιες προτάσεις σχετικά με τη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδείξη του πολιτισμού ενός τόπου μέσω της έρευνας και της ανάθεσης εργασιών στους μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της οικιακής οικονομίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικιακή οικονομία
Λαογραφία
Λοιπά Θέματα:
Πολιτισμός
Επαγγέλματα, Παραδοσιακά - Ελλάδα - Λάρισα (Νομός)
Λαογραφία - Ελλάδα - Λάρισα (Νομός)
Λέξεις-κλειδιά:
Παραδοσιακά επαγγέλματα, πολιτισμός, παράδοση, τόπος
Περιγραφή:
187 σ.: εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

TSAKIRIDI_FATOUROU_OOO_07.pdf

5 MB