Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής

Μεταπτυχιακή Εργασία 19303 118 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής
Συγγραφέας:
Χήνης, Επαμεινώνδας Δ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Συντώσης, Λάμπρος
Περίληψη:
Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, καζεΐνες και οροπρωτεΐνες, περιέχουν στο μόριο τους βιοενεργά πεπτίδια. Τα πεπτίδια αυτά είναι ανενεργά εντός της μητρικής πρωτεΐνης αλλά μπορούν να ελευθερωθούν ή ενεργοποιηθούν κατά την ενζυματική πέψη του γάλακτος in vivo ή in vitro. Τότε, ανάλογα με τη δομή τους, μπορεί δυνητικά να ασκήσουν επίδραση στο καρδιαγγειακό, στο πεπτικό, στο ανοσολογικό και στο νευρικό σύστημα επηρεάζοντας θετικά την υγεία. Μερικά πεπτίδια είναι πολυλειτουργικά. Η προοπτική αξιοποίησης ιδιοτήτων των βιοενεργών πεπτιδίων, όπως η ικανότητά τους να δεσμεύουν μέταλλα και η δυνητική τους ικανότητα στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος και στην ωρίμανση του εντέρου των βρεφών, είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως, η ανεπάρκεια σε σίδηρο και νοσηρών καταστάσεων, όπως αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές, που σχετίζονται με την ανωριμότητα του εντέρου και του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της υπόθεσης ότι ειδικές πεπτιδικές αλληλουχίες πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος μπορεί να έχουν διττή βιολογική ιδιότητα και να δρουν ταυτόχρονα: 1ο) Ως δεσμευτικά του σιδήρου πεπτίδια, που βοηθούν στη μεταφορά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό συμβάλλοντας στην πρόληψη της αναιμίας και 2ο) Ως ανοσορρυθμιστικά πεπτίδια, που πιθανόν επιδρούν στο ανοσολογικό σύστημα του πεπτικού και καθοδηγούν την ανάπτυξη,την ωρίμανσή και την ανοχή του στις τροφές. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται: α) στην παραγωγή πεπτιδίων με in vitro προσομοίωση γαστρεντερικής πέψης αγελαδινού γάλακτος και εν συνεχεία απομόνωσή τους, β) στη μελέτη επίδρασης των πεπτιδίων στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου in vitro σε μη κυτταρικό σύστημα και γ) στην εξέταση των επιδράσεων των ίδιων πεπτιδίων στα μακροφάγα και ουδετερόφιλα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού χρησιμοποιώντας in vitro σύστημα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτουν στοιχεία ότι πεπτίδια που παράγονται μετά από πέψη γάλακτος in vitro ευνοούν ταυτόχρονα τη διαλυτοποίηση του σιδήρου και τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του γαστρεντερικού συστήματος. Επομένως ενδέχεται τα πεπτίδια αυτά μελλοντικά να μπορούν να ενσωματωθούν σε λειτουργικά τρόφιμα με στόχο να παρέχουν σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, συνεισφέροντας στη μείωση του προβλήματος της σιδηροπενίας, ενώ παράλληλα, θα συντελούν στην ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος και στην ανοχή των τροφών, ιδιότητα σημαντική για την ανάπτυξη παιδικών τροφών με βελτιστοποιημένες ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες.
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γάλα
Σίδηρος - Μεταβολισμός
Εντερική διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Βιοενεργά πεπτίδια γάλακτος, επιδράσεις στην υγεία, βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου, ανοσορρύθμιση εντέρου
Περιγραφή:
128 σ.: πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHINIS_PMSEDD_06.pdf

1 MB