Ανάπτυξη νέων Αφεψημάτων με βάση βότανα της Κρήτης και Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους

Πτυχιακή Εργασία 19219 221 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη νέων Αφεψημάτων με βάση βότανα της Κρήτης και Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους
Συγγραφέας:
Κανατά, Μαρία-Χριστίνα Α.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καραθάνος, Βάϊος
Περίληψη:
Τα βότανα κατείχαν σπουδαία θέση στην παραδοσιακή ιατρική και ακόμη και σήμερα η κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου. Στην παρούσα εργασία επιλέχθηκε ο Σιδερίτης, για την παρασκευή εγχύματος, που προορίζεται για καταναλώση ως ρόφημα.
Κατά το παρελθόν δεν έχει γίνει αναφορά σχετικά με τις βέλτιστες συνθήκες υδατικής εκχύλισης του Σιδερίτη, ώστε να προκύψει τελικό προϊόν. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε υδατική εκχύλιση του Σιδερίτη, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διάρκεια εκχύλισης σε κάθε θερμοκρασία, όπου τα εκχυλίσματα θα διαθέτουν υψηλό φαινολικό περιεχόμενο, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αποδεκτή γεύση.
Σε προκαταρκτικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στους 60, 80°C για 90 min διαπιστώθηκε ότι στους 80°C η εκχύλιση των φαινολών του Σιδερίτη ακολουθεί κινητική πρώτης τάξεως. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι για αύξηση της θερμοκρασίας από τους 60 στους 80°C αυξάνεται η ποσότητα των φαινολών των εκχυλισμάτων για κάθε χρονική διάρκεια της εκχύλισης. Το δεύτερο πείραμα εκτελέστηκε στους 60°, 70°, 80°C και διαπιστώθηκε ότι τα τα βέλτιστα εκχυλίσματα είναι των 30 min στους 60°C, των 25 min στους 70°C και των 10 min στους 80°C. Από σύγκριση των εκχυλισμάτων με προϊόντα του εμπορίουν διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα τα βέλτιστα εκχυλίσματα των 70°, 80°C είχαν υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο από το κρύο ρόφημα Sideritis scardica του εμπορίου.
Επίσης, η αντιοξειδωτική ικανότητα των εκχυλισμάτων αυξήθηκε με την αύξηση της θερμοκρασίας και της χρονικής διάρκειας εκχύλισης. Τέλος, παρατηρήθηκε συσχέτιση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και του φαινολικού περιεχομένου των εκχυλισμάτων.
Τα ευρήματα, που προέκυψαν στην παρούσα εργασία μπορούν να αποτελέσουν βάση, ώστε στην συνέχεια να ακολουθήσει οργανοληπτική αξιολόγηση, προσθήκη συστατικών για βελτίωση της γεύσης και του αρώματος και δοκιμή σταθερότητας των συστατικών των εκχυλισμάτων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Βότανα - Διαιτολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Σιδερίτης, εκχύλιση, θερμοκρασία, φαινολικό περιεχόμενο, αντιοξειδωτική ικανότητα
Περιγραφή:
98 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Kanata_EDD_17.pdf

1 MB