Διερεύνηση των μηχανισμών δράσης των φυτοχημικών συστατικών φυσικού προϊόντος σε ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα

Πτυχιακή Εργασία 19216 227 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των μηχανισμών δράσης των φυτοχημικών συστατικών φυσικού προϊόντος σε ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα
Συγγραφέας:
Κουτρουλάκη, Αιμιλία Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Η Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που περιλαμβάνει τη Νόσο Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από περιόδους ύφεσης και υποτροπής. Η παθογένειά τους δεν είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην απορρύθμιση της εντερικής ανοσίας. Η Μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από τον κορμό των μαστιχόδεντρων (Pistacia lentiscus var Chia), στο νότιο τμήμα της Χίου. Είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά, όπως τερπενοειδή και φαινόλες, που επιδεικνύουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και χημειοπροστατευτικές δράσεις.
Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση της επίδρασης της Μαστίχας Χίου, έναντι εικονικού φαρμάκου, στην κλινική πορεία της Ελκώδους Κολίτιδας ενήλικων ασθενών σε έξαρση και ύφεση, παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Από το σύνολο των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα, αναλύθηκαν 19 σε έξαρση και 22 σε ύφεση. Αυτοί τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: 1) Ομάδα ελέγχου, που λάμβανε καθημερινά ταμπλέτες εικονικού φαρμάκου και 2) Ομάδα παρέμβασης, που λάμβανε καθημερινά ταμπλέτες Μαστίχας. Η παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες για τους ασθενείς σε έξαρση και 6 μήνες για εκείνους σε ύφεση. Η αξιολόγηση της κλινικής πορείας πριν την έναρξη και μετά το τέλος της παρέμβασης βασίστηκε σε: Α) Κλινική εικόνα των ασθενών: δείκτες ενεργότητας Truelove & Witts και Mayo Score, βιοχημικές εξετάσεις, διατροφικά στοιχεία και ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής και Β) Φλεγμονώδεις δείκτες κοπράνων: καλπροτεκτίνη και λυσοζύμη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης σε ύφεση παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης και ηπατικού ενζύμου γ-GT, ενώ η ομάδα ελέγχου σημείωσε αύξηση. Επιπλέον, η πρόσληψη Μαστίχας φάνηκε να μειώνει την ενεργότητα της νόσου στους ασθενείς σε ύφεση και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Τέλος, στην ομάδα παρέμβασης με ενεργή νόσο παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων καλπροτεκτίνης και λυσοζύμης κοπράνων.
Συμπερασματικά, η ημερήσια πρόσληψη Μαστίχας Χίου φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην κλινική πορεία της Ελκώδους Κολίτιδας, αναδεικνύοντας το δυνητικό της ρόλο στη διαχείριση της νόσου παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-08-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κολίτιδα, Ελκώδης
Διατροφικές διαταραχές
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου, Νόσος Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα, Μαστίχα Χίου, Εικονικό Φάρμακο
Περιγραφή:
135 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KOUTROULAKI_EDD_17.pdf

3 MB