Εκτίμηση βροχόπτωσης από δορυφορικά δεδομένα και αξιολόγησή τους

Πτυχιακή Εργασία 19168 748 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση βροχόπτωσης από δορυφορικά δεδομένα και αξιολόγησή τους
Συγγραφέας:
Φιλιππούση, Λουίζα Μαρία Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Κατσαφάδος, Πέτρος
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αναλύει τα μετεωρολογικά δορυφορικά δεδομένα, πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα που αφορούν και δίνουν πληροφορίες για τη βροχόπτωση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (MPE & TRMM). Βασικός στόχος της εργασίας είναι η αξιολόγηση αυτών των δορυφορικών συστημάτων ύστερα από σύγκρισή τους με τις μετρήσεις τριών μετεωρολογικών σταθμών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Οι κύριοι αισθητήρες που αξιολογήθηκαν και μελετήθηκαν τα αποτελέσματα τους στην συγκεκριμένη εργασία είναι ο MPE και ο TRMM που είναι υπεύθυνοι για της δορυφορικές εκτιμήσεις βροχόπτωσης
Η αξιολόγησή των δορυφορικών δεδομένων βροχόπτωσης έγινε ύστερα από τη μελέτη της ακραίας βροχόπτωσης στις 24 Οκτωβρίου 2014 στη Δυτική Αττική. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν της Ελευσίνας, του Τατοΐου και της Νέας Φιλαδέλφειας. Ύστερα από επεξεργασία αυτών των μετρήσεων οι μεγαλύτερες τιμές βροχόπτωσης σημειώθηκαν από τις 12- 15 UTC Τα αποτελέσματα έπειτα από τη σύγκριση έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις του TRMM στις 9 UTC και στις 12 UTC ήταν πολύ κοντά με της μετρήσεις των σταθμών. Ειδικότερα και τα δύο δεν κατάφεραν να καταγράψουν τη μεγάλη σε ένταση βροχή εκείνης της μέρας. Στο τρίωρο που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μετρήσεις ο MPE και ο TRMM υποεκτίμησαν την περίπτωση δίνοντας πολύ χαμηλές τιμές ως και μηδενικές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Τεχνολογία της πληροφορίας
Μετεωρολογία
Λοιπά Θέματα:
Βροχή και βροχοπτώσεις - Ελλάδα
Καιρός, Πρόγνωση του
Μετεωρολογία - Επεξεργασία δεδομένων
Μετεωρολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Βροχόπτωση, μετεωρολογικοί δορυφόροι, MPE, TRMM
Περιγραφή:
152 σ.: εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FILIPPOUSI_GEO_17.pdf

8 MB