Χαρτογράφηση των αλλαγών στον αγροτικό χώρο με την αξιοποίηση εργαλείων Γεωπληροφορικής

Πτυχιακή Εργασία 19112 805 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρτογράφηση των αλλαγών στον αγροτικό χώρο με την αξιοποίηση εργαλείων Γεωπληροφορικής
Συγγραφέας:
Τζουβελέκη, Μαγδαληνή-Μαρία Μ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην χωρική κατανομή των χρήσεων γης εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου. Βασική επιδίωξη της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση, η αναγνώριση κι εν συνεχεία η χαρτογραφική αποτύπωση των μεταβολών που έχουν σημειωθεί, κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια ειδική κατηγορία χρήσης γης αναφορικά με τα συστήματα γεωργικής παραγωγής για ορισμένη περιοχή μελέτης της βορειο-δυτικής Πελοποννήσου.
Σε πρώτο στάδιο επιχειρείται ο εντοπισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων υπό κάλυψη που απαντώνται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας και η καταγραφή αυτών ως μεμονωμένες χωρικές οντότητες. Στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν οι σύγχρονες μέθοδοι ψηφιακής καταγραφής που παρέχονται στα πλαίσια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Όσον αφορά τις χρονικές περιόδους όπου παρατηρείται η χωρική κατανομή του ερευνώμενου τύπου χρήσης γης, μελετώνται τα έτη 2003 και 2016 τα οποία επιλέγονται βάσει των διαθέσιμων τηλεπισκοπικών απεικονίσεων της περιοχής ενδιαφέροντος. Για την καταγραφή των καλλιεργειών υπό κάλυψη αξιοποιούνται τα δορυφορικά δεδομένα που διατίθενται αντίστοιχα για τα δύο έτη μέσω της εφαρμογής Google Earth.
Η περαιτέρω ανάλυση των καταγραφόμενων χωρικών οντοτήτων διεξάγεται στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού ArcGIS, μέσω της διαδικασίας ανάλυσης διανυσματικών επιπέδων με υπέρθεση. Με το πέρας της διαδικασίας αυτής εξάγονται τα ζητούμενα επίπεδα πληροφορίας που περιγράφουν τις καλλιέργειες υπό κάλυψη που καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2016, τις διατηρούμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όσες έχουν πάψει να υφίστανται από το 2003 έως το 2016. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε χαρτογραφικές απεικονίσεις όπου εντοπίζονται τα χωρικά πρότυπα των αλλαγών που αφορούν τις καλλιέργειες υπό κάλυψη κατά την χρονική περίοδο παρατήρησης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μαθηματική γεωγραφία. Χαρτογραφία
Λοιπά Θέματα:
Γεωπληροφορική
Χρήση γης
Λέξεις-κλειδιά:
Οπτική Φωτοερμηνεία, Καλλιέργειες υπό κάλυψη, Αγροτικός χώρος, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Αλλαγές χρήσης γης
Περιγραφή:
76 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

TZOUVELEKI_GEO_17.pdf

19 MB