Mediterranean Islands Study (MEDIS). Η εμπειρία δέκα ετών

Πτυχιακή Εργασία 19101 371 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Mediterranean Islands Study (MEDIS). Η εμπειρία δέκα ετών
Συγγραφέας:
Κόκκου, Σταματία Ν.
Επιβλέπων καθηγητής:
Πολυχρονόπουλος, Ευάγγελος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και αύξηση της επιτυχούς γήρανσης, δηλαδή της γήρανσης ελεύθερης νόσου (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος κ.ο.κ.). Ωστόσο, ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου παραμένει, αφού οι τέσσερεις κύριοι παράγοντες κινδύνου, (Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, Υπέρταση, Παχυσαρκία, Υπερχοληστερολαιμία) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι, ειδικότερα σε ηλικίες >65.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης που έχουν διάφοροι κοινωνικο-οικονομικοί, βιοκλινικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη ή την πρόληψη των παραγόντων και στην επιτυχημένη γήρανση.
Μεθοδολογία: Ανασκόπηση από έγκυρες βάσεις δεδομένων (Pubmed, Google Scholar) σχετικά με δημοσιεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με δεδομένα της μελέτης MEDIS και εξαγωγή συμπερασμάτων για τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που επιδρούν στους παράγοντες κινδύνου και στην επιτυχημένη γήρανση.
Αποτελέσματα: Προκύπτει ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου έχουν ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ άλλοι παράγοντες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην εμφάνιση τους είναι: η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και ζωικού λίπους, το κάπνισμα, η διαβίωση σε περιοχές που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η κατάθλιψη. Προστατευτικό ρόλο έχουν: η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού ή/και καφέ και ψαριού, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, η προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών από λαχανικά. Φαίνεται πως αυξάνει το επίπεδο επιτυχούς γήρανσης όταν υπάρχει ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, η διαβίωση με άλλα άτομα, το μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους, η αύξηση της μυϊκής μάζας και η μακροζωία των γονέων.
Συμπεράσματα: Τα τελευταία 10 χρόνια πολλαπλές αναλύσεις έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στα δεδομένα της μελέτης MEDIS, βοηθώντας να προωθηθούν οι ωφέλιμες αλλαγές στους τροποποιήσιμους παράγοντες για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία στους ηλικιωμένους. Έχει προγραμματιστεί follow up για να κατανοήσουμε καλύτερα την αιτιολογική σχέση των κοινωνικό-οικονομικών, βιοκλινικών και παραγόντων του τρόπου ζωή με την επίτευξη της καλής υγείας και της μακροζωίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Αξιολόγηση
Λέξεις-κλειδιά:
MEDIS, ηλικιωμένοι ελεύθεροι νόσου, παράγοντες κινδύνου, καρδιαγγειακή νόσος, επιτυχημένη γήρανση
Περιγραφή:
43 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KOKKOU_EDD_17.pdf

605 KB