Αξιολόγηση μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση γευμάτων διαφορετικής σύστασης σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη σε ασθενείς με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Μεταπτυχιακή Εργασία 19030 235 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση γευμάτων διαφορετικής σύστασης σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη σε ασθενείς με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Συγγραφέας:
Κυριαζή, Φωτεινή Γ.-Α.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή-Σκοπός
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου II (ΣΔ2) αποτελεί την πιο συχνή μορφή διαβήτη , είναι μεταβολικό νόσημα που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας (παχυσαρκία και σωματική αδράνεια) και έχει γίνει επιδημία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Συνήθως παρατηρείται «φτωχή» συμμόρφωση των ασθενών με τις συστάσεις και τις συμβουλές που λαμβάνουν από τους ειδικούς λόγω του αποκλεισμού αγαπημένων τους τροφών από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.Σκοπός της κλινικής μελέτης ήταν η αξιολόγηση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης, της ινσουλίνης, καθώς και του δείκτη ινσουλινοαντίστασης HOMA-IR μετά την κατανάλωση έτοιμων εύγευστων παρασκευασμένων γευμάτων (χορτόπιτα, κοτομπιφτέκια με βραστά λαχανικά και μουσακάς λαχανικών) σε ασθενείς με ΣΔ2.
Μεθοδολογία
Αξιολογήθηκε η μεταβολή των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα 24 ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από την κατανάλωση καθορισμένης ποσότητας τριών συνταγών που περιείχαν 50 γραμμάρια υδατανθράκων ,σε σύγκριση με τις μεταβολές που προέκυψαν μετά από την κατανάλωση διαλύματος 50% γλυκόζης .
Αποτελέσματα-Συμπεράσματα
Τα γεύματα που εξετάστηκαν βρέθηκε ότι οδηγούν σε σημαντικά ευνοϊκότερες μεταβολές στα επίπεδα δεικτών γλυκαιμικής απόκρισης μεταγευματικά (επίπεδα ινσουλίνης ορού, τιμές δείκτη ινσουλινοαντίστασης, εμβαδόν υπό την καμπύλη συγκέντρωσης-χρόνου για τη γλυκόζη) σε σχέση με το διάλυμα γλυκόζης. Τα επίπεδα γλυκόζης επανήλθαν στα επίπεδα νηστείας στα 90 λεπτά για τον μουσακά λαχανικών και στις 2 ώρες μεταγευματικά για τις υπόλοιπες συνταγές, υποδηλώνοντας ότι τα υπό μελέτη γεύματα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ως πολύ καλές επιλογές στο διαιτολόγιο των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Γλυκαιμικός δείκτης
Ινσουλίνη
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Σακχαρώδης διαβήτης
Διαβήτης
Διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου , προπαρασκευασμένα γεύματα , μεταβολικό σύνδρομο , ινσουλίνη
Περιγραφή:
70 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0