Διατροφική παρέμβαση με κελυφωτό φιστίκι (Pistacia vera) σε διαβητικά ζωικά πρότυπα

Μεταπτυχιακή Εργασία 19013 289 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική παρέμβαση με κελυφωτό φιστίκι (Pistacia vera) σε διαβητικά ζωικά πρότυπα
Συγγραφέας:
Μαραγκοπούλου, Ευθαλία Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καραθάνος, Βάϊος
Περίληψη:
Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει την πιθανή ευεργετική επίδραση της χορήγησης του καρπού του κελυφωτού φιστικιού (Pistacia Vera, PV) σε ζωικά πρότυπα σακχαρώδη διαβήτη. Το κελυφωτό φιστίκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις και φυτικές στερόλες ενώ το λίπος που περιέχει αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Μελετήθηκαν 25 αρσενικοί αρουραίοι τύπου Wistar σωματικού βάρους 350-400 g και ηλικίας 18 εβδομάδων οι οποίοι μοιράστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες: normal control (n=5) που έλαβε την τυπική δίαιτα, normal + pistachios (n=6) που ταυτόχρονα με την τυπική δίαιτα έλαβε και τα φιστίκια, diabetic control (n=7) που έλαβε την τυπική δίαιτα και diabetic + pistachios (n=7) που ταυτόχρονα με την τυπική δίαιτα έλαβε και τα φιστίκια. Οι δίαιτες είχαν 10% περιεκτικότητα σε λίπος και ήταν ισοθερμιδικές. Τα ζώα έγιναν διαβητικά μετά από ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση STZ (STZ 40 mg/kg bw). Την ημέρα 1 και την ημέρα 28 έγινε αιμοληψία μετά από 6ωρη νηστεία και παραλαβή του ορού/πλάσματος.
Μετρήθηκαν οι βασικές βιοχημικές παράμετροι (γλυκόζη, τριακυλογλυκερόλες, ολική χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη, AST, ALT, γ-GT) και στο τέλος της παρέμβασης πραγματοποιήθηκε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (OGTT). Τα ζώα ζυγίζονταν 1 φορά την εβδομάδα. Την 30η ημέρα έγινε ευθανασία των ζώων και παραλήφθηκε αίμα από το οποίο φυλάχθηκε ορός και πλάσμα για μελλοντικές αναλύσεις. Επίσης απομονώθηκαν το πάγκρεας και το ήπαρ και φυλάχθηκαν για να ακολουθήσει παθολογοανατομική εξέταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χορήγηση του κελυφωτού φιστικιού δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ζώων, τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και των υπόλοιπων βιοχημικών παραμέτρων που μελετήθηκαν σε καμία από τις ομάδες. Οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις του κελυφωτού φιστικιού χρήζουν περαιτέρω έρευνας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του αίματος
Διαιτητική θεραπεία
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Διαβήτης
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
διαβήτης, κελυφωτό φιστίκι, φαινολικές ενώσεις, αρουραίοι Wistar, φυτοστερόλες
Περιγραφή:
86 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0