Διαιτητικές συνήθειες που σχετίζονται με τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους: προοπτική μελέτη

Μεταπτυχιακή Εργασία 18996 229 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαιτητικές συνήθειες που σχετίζονται με τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους: προοπτική μελέτη
Συγγραφέας:
Αγγουράκη, Ιωάννα Ζ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Η ανακύκλωση του βάρους αποτελεί μια συμπεριφορά που έχει μελετηθεί ως προς τις επιδράσεις που μπορεί να προκαλεί στο μεταβολισμό και την υγεία, αλλά δεν έχει ελεγχθεί εκτενώς η επίδραση στην μακροχρόνια και επιτυχή διατήρηση της απώλειας του βάρους σε παχύσαρκα άτομα.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει εάν η ανακύκλωση του βάρους είναι παράγοντας που επηρεάζει την μακροχρόνια διατήρηση του σωματικού βάρους, σε ελληνικό πληθυσμό, καθώς και να διερευνήσει το πως επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και διατροφική πρόσληψη ατόμων που διατηρούν ή επανακτούν το χαμένο βάρος.
Το δείγμα αποτελείται από 528 ενήλικες εθελοντές (206 άντρες και 322 γυναίκες), οι οποίοι έχασαν το 10% του βάρους τους στο παρελθόν και είτε το διατήρησαν είτε το επανάκτησαν (προοπτική μελέτη MedWeight). Η ανακύκλωση του βάρους χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες: την ήπια με αυξομειώσεις έως και 10 κιλών και τη σοβαρή με αυξομειώσεις άνω των 10 κιλών, για τουλάχιστον 3 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει θετική σχέση της σοβαρής ανακύκλωσης του βάρους με την επιτυχή διατήρησή του. Στους διατηρούντες με σοβαρή ανακύκλωση του βάρους εμφανίζεται μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών και μικρότερη φρούτων, καθώς και μικρότερο ποσοστό πρόσληψης λιπιδίων, διαφορές που εντοπίζονται και στο γυναικείο δείγμα της μελέτης. Από την άλλη, στους άνδρες σημειώθηκε μεγαλύτερο MedDiet Score στα άτομα ήπιας ανακύκλωσης του βάρους, ανεξάρτητα από την κατάσταση διατήρησης.
Συμπερασματικά, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η ανακύκλωση του βάρους δεν παρεμποδίζει την επιτυχή διατήρηση απώλειας βάρους, αλλά η σοβαρότητα των αυξομειώσεων του βάρους μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων αυτών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Απώλεια βάρους
Διαχείριση βάρους
Παχυσαρκία - Πρόληψη
Δίαιτα
Λέξεις-κλειδιά:
ανακύκλωση βάρους, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, επανάκτηση βάρους, δίαιτες αδυνατίσματος
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ANGOURAKI_PMSEDD_20.6.17.pdf

4 MB