Η επίδραση του μητρικού γάλακτος και της τεχνητής εντερικής σίτισης σε πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Διδακτορική Διατριβή 18588
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του μητρικού γάλακτος και της τεχνητής εντερικής σίτισης σε πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας
Συγγραφέας:
Δριτσάκου, Καλλιόπη Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Σκοπός: Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη και το κόστος που προκύπτει από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, με το να σιτίζονται χαμηλού βάρους γέννησης (ΧΒΓ) νεογνά αποκλειστικά με μητρικό γάλα, η επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων στη σύσταση του μητρικού γάλακτος, και ο ρόλος της μητρικής δίαιτας στη διάρκεια του μητρικού θηλασμού.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για προοπτική μελέτη κοορτής, από την 1η Ιουλίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2014, που δεν ήταν τυχαιοποιημένη για ηθικούς λόγους, όπου 384 ΧΒΓ νεογνά σιτίστηκαν κυρίως με φρέσκο μητρικό γάλα (70% φρέσκο και 30% παστεριωμένο γάλα) και με έγκαιρη έναρξη μητρικού θηλασμού, και αντιπαραλληλίστηκαν 1:1, με 384 ΧΒΓ νεογνά που σιτίστηκαν έως την 3η βδομάδα ζωής αποκλειστικά με παστεριωμένο γάλα τράπεζας και ακολούθως με ειδικά τροποποιημένο για πρόωρα νεογνά γάλα έως την έξοδο από τη ΜΕΝΝ. Από 305 μητέρες πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών, αναλύθηκαν 630 δείγματα φρέσκου γάλακτος, που συγκρίθηκαν με 95 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος, με τη χρήση ειδικού αναλυτή. Από το Λογιστήριο και τις μητέρες, συλλέχτηκαν οικονομικά στοιχεία για την νοσηλεία και τη χρήση υπηρεσιών υγείας. 137 από τις γυναίκες παρακολουθήθηκαν από την αρχή, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και τις πρώτες 40 εβδομάδες της γαλουχίας, για να εκτιμηθεί ο ρόλος της μητρικής δίαιτας στη διάρκεια του μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες ζωής.
Αποτελέσματα: Tα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με το φρέσκο γάλα της μητέρας τους ανέκτησαν νωρίτερα το βάρος γέννησης τους, υπέφεραν λιγότερα επεισόδια διατροφικής δυσανεξίας και παρουσίασαν μεγαλύτερο μήκος σώματος και περίμετρο κεφαλής κατά την έξοδο από τη ΜΕΝΝ (p <0,001). Τα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με φρέσκο μητρικό γάλα της μητέρας τους ήταν σε θέση να ξεκινήσουν το θηλασμό σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τα άλλα, τα οποία ξεκίνησαν να σιτίζονται με μπιμπερό αργότερα (p<0,001). Στις αναλύσεις μακροθρεπτικών συστατικών και ενέργειας στο μητρικό γάλα, καταγράφηκε μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση του λίπους, της πρωτεΐνης και της ενέργειας με την ηλικία κύησης και το βάρος γέννησης. Οι αναλογίες λίπους και ενέργειας, ήταν χαμηλότερες στο πρωτόγαλα, αυξήθηκαν στο μεταβατικό γάλα και μειώθηκαν την 30η ημέρα στο ώριμο γάλα, σε σύγκριση με το μεταβατικό γάλα. Το ποσοστό πρωτεϊνικής μείωσης από το πρωτόγαλα στο ώριμο γάλα ήταν χαμηλότερο σε πρόωρους τοκετούς σε σύγκριση με εκείνο των τελειόμηνων τοκετών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιεκτικότητες πρωτεΐνης να ανιχνεύονται στο πρόωρο ώριμο γάλα. Οι υψηλότερες αναλογίες υδατανθράκων βρέθηκαν στο ώριμο γάλα των προώρων νεογνών. Μια θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ μητρικής ηλικίας και λίπους στο γάλα. Σε γυναίκες με υψηλότερο μεταγεννητικό δείκτη μάζας σώματος, παρουσιάστηκαν υψηλότερα επίπεδα λίπους και ενέργειας. Στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης ρυθμιζόμενο υπό δίαιτα, χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και υψηλότερα επίπεδα λίπους και ενέργειας βρέθηκαν. Τα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με το γάλα της μητέρας τους προκάλεσαν χαμηλότερο κόστος νοσηλείας. Μέχρι τον 8ο μήνα ζωής, τα νεογνά που θήλασαν, παρουσίασαν λιγότερα επεισόδια ιογενών λοιμώξεων και το κόστος ανά ιατρική επίσκεψη και συνταγογράφηση φαρμάκων ήταν χαμηλότερο. Η πιθανότητα για μητρικό θηλασμό στους 6 μήνες ήταν 2.15 (P-0.05) για τις γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερο από 3,5 μερίδες φρούτων την ημέρα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Βρέφη - Διατροφή
Θηλασμός - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ΧΒΓ, μητρικό γάλα, κόστος, διατροφή
Περιγραφή:
126 σ.:πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0