Όψεις της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας μέσα από μυθιστορήματα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη.

Μεταπτυχιακή Εργασία 18563 898 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Όψεις της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας μέσα από μυθιστορήματα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη.
Συγγραφέας:
Κυριάκου, Φωτεινή Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαλαγιάννη, Βασιλική
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως θέμα το ιστορικό-παιδικό (νεανικό, εφηβικό) μυθιστόρημα με θεματική γύρω από την νεότερη και σύγχρονη Ιστορία του ελληνισμού (ελλαδικού-παροικιακού). Πρωταρχικό μέλημα της εργασίας είναι η κατάδειξη των δυο γνωστικών αντικειμένων, της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, του Factum και του fictio, με καμβά ιστορικά γεγονότα του 19ου και του 20ου αιώνα, μέσα από την μελέτη, ιχνηλάτηση και επεξεργασία τεσσάρων αντιπροσωπευτικών έργων. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν τα ιστορικά μυθιστορήματα Ο μικρός αδελφός, Η προφητεία του κόκκινου κρασιού της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ο μεγάλος αποχαιρετισμός και ο Καπετάν Κώττας της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη και η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ανάλυση κειμένου. Το θεωρητικό μέρος βασίζεται και τεκμηριώνεται στην θεωρία του Paul Ricouer και του Hayden White. Στο ερευνητικό μέρος επιχειρείται διαχωρισμός των «εμπειρικών αφηγήσεων» από τις μυθοπλαστικές, όπου οι χαρακτήρες, τα γεγονότα, οι καταστάσεις είναι τεχνηέντως κατασκευασμένα, καθώς μιλάμε για την μυθοπλαστική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη του λογοτεχνικού υλικού συνοψίζονται σε πέντε θεματικές: α) Τα Ιστορικά γεγονότα β) Ιστορική τοπογραφία
γ) Ατμόσφαιρα-κλίμα εποχής
δ) αφηγηματικές τεχνικές και
ε) Τα πρόσωπα-ήρωες ως δραματουργικοί χαρακτήρες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ιστορία (Γενικά)
Καλές τέχνες
Λέξεις-κλειδιά:
Ιστορία, Λογοτεχνία, Μυθιστόρημα, Γεγονός, Μυθοπλασία.
Περιγραφή:
133 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Kiriakou_PMSOOO_17.pdf

1 MB