Προσομοίωση της μεταφοράς της σαχάριας σκόνης στη Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα και την Κύπρο

Μεταπτυχιακή Εργασία 18504 558 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσομοίωση της μεταφοράς της σαχάριας σκόνης στη Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα και την Κύπρο
Συγγραφέας:
Μακρυγιάννη, Νεφέλη Κ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Κατσαφάδος, Πέτρος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επικεντρώθηκε στη μελέτη της προσομοίωσης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο ενδιαφέρον την περιοχή της Κύπρου. Η μελέτη βασίστηκε σε δυο γεγονότα μεταφοράς σκόνης, το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις 22-25/03/2016, ενώ το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στις 13-15/04/2016. Η μελέτη βασίστηκε σε ένα σύγχρονο ατμοσφαιρικό μοντέλο περιορισμένης περιοχής.
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης επαληθεύτηκαν με την βοήθεια μετρήσεων ποιότητας αέρα από επίγειους σταθμούς μέτρησης στην Κύπρο. Οι σταθμοί των οποίων εξετάστηκαν τα δεδομένα ήταν οι σταθμού της Λάρνακας, Λευκωσίας, Λεμεσού και Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί βρίσκονται τοποθετημένοι σε περιοχές με κυκλοφοριακό φόρτο ενώ ο τελευταίος σταθμός είναι σταθμός υποβάθρου.
Η ανάλυση έδειξε σε γενικές γραμμές το μοντέλο προσομοίωσε ικανοποιητικά τα δύο γεγονότα. Οι προβλέψεις όπως ήταν αναμενόμενο ήταν πιο κοντά στις μετρήσεις του σταθμού της Αγίας Μαρίνας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υπόλοιποι σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές με κυκλοφοριακό φόρτο επηρεάζονται από πολλές διαφορετικές πηγές σκόνης, με αποτέλεσμα να μη μετρούν μόνο μικροσωματίδια σκόνης φυσικής προέλευσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι σταθμοί της Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας έδωσαν μεγαλύτερες τιμές φορτίου και συγκέντρωσης σκόνης συγκριτικά με το μοντέλο. Διαφορές στο μοντέλο και στις μετρήσεις οφείλονταν επίσης, στη αραιή οριζόντια διακριτοποίηση του μοντέλου, αλλά και στον υπολογισμό της συγκέντρωσης της σκόνης από 5 διαφορετικές ομάδες μεγέθη σωματιδίων (particle size bins) από το μοντέλο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Μαθηματική γεωγραφία. Χαρτογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταφορά Σκόνης, Σαχάρα, Κύπρος, Μεσόγειος, Μοντέλο WRF-Chem
Περιγραφή:
88 σ., εικ., διαγρ., χάρτ., σχ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Makrygianni_PMSGEO_17.pdf

4 MB