Η διακινδύνευση του ΕΣΜΗΕ στους φυσικούς κινδύνους

Μεταπτυχιακή Εργασία 18409 412 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διακινδύνευση του ΕΣΜΗΕ στους φυσικούς κινδύνους
Συγγραφέας:
Γαλλούση, Χριστίνα Μ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Η καταστροφή των δικτύων κοινής ωφελείας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις από την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών, με άμεσες και έμμεσες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι συστηματικές ζημιές που καταγράφονται την τελευταία εικοσαετία στις γραμμές Μεταφοράς των χωρών της ΕΕ, κατά την έκθεσή τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα μελέτης της επίδρασης των φυσικών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα οι κατολισθήσεις και οι άνεμοι ισχυρών εντάσεων αποτελούν συχνά φυσικά φαινόμενα, σχετίζονται με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων και δύναται να επιφέρουν καταστροφή σε στοιχεία του δικτύου του ΕΣΜΗΕ. Δεδομένης της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της αλλαγής του κλίματος, η παρούσα εργασία εστιάζει προκαταστροφικά στην εκτίμηση της επικινδυνότητας των φυσικών φαινομένων και την αποτύπωσή της σε χάρτες εθνικής κλίμακας, ώστε να είναι εφικτή η εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχει το δίκτυο.
Στο 2ο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο που διέπει τα κατολισθητικά φαινόμενα, παρουσιάζονται οι ταξινομήσεις και αναφέρονται οι παράγοντες που τα προκαλούν. Αναπτύσσεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε σε εθνική κλίμακα για την εκτίμηση της επιδεκτικότητας των εδαφών σε κατολίσθηση. Αναφέρονται λεπτομερώς τα στάδια δημιουργίας των θεματικών χαρτών που οδήγησαν στους τελικούς χάρτες επιδεκτικότητας με τη μέθοδο υπολογισμού του Δείκτη Επιδεκτικότητας Κατολίσθησης, με χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ).
Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά των ανέμων και διακρίνονται οι περιπτώσεις ισχυρών ανέμων μικρής έκτασης αλλά μεγάλης έντασης, οι σίφωνες και τα ορογραφικά ατμοσφαιρικά κύματα. Προκειμένου να εξεταστεί η έκθεση των ΓΜ στα φαινόμενο των σιφώνων κατασκευάστηκαν συνδυαστικοί χάρτες επικινδυνότητας από βιβλιογραφικά δεδομένα.
Στο 4ο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται σύνοψη των αποτελεσμάτων της μελέτης και ανάδειξη των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας ως προς το φαινόμενο των κατολισθήσεων και των ανέμων ισχυρών εντάσεων.
.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Φυσικές καταστροφές
Γεωλογία
Μαθηματική γεωγραφία. Χαρτογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές καταστροφές, προκαταστροφικός σχεδιασμός, κατολίσθηση, σίφωνας, ΣΓΠ
Περιγραφή:
131 σ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Gallousi_PMSGEO_17.pdf

3 MB