Το φαινόμενο του ρατσισμού και η εκδήλωσή του μέσω των επεισοδίων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Μεταπτυχιακή Εργασία 18406 491 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαινόμενο του ρατσισμού και η εκδήλωσή του μέσω των επεισοδίων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα
Συγγραφέας:
Ρουσάκη, Ελένη Δ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπαδόπουλος, Απόστολος
Περίληψη:
Ενδεικτικό της εκδήλωσης ξενοφοβικών αισθημάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί η ραγδαία άνοδος ακροδεξιών κομμάτων. Η Ευρώπη αντιδρά στις αλλαγές που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα με διάφορους τρόπους, από την πλήρη αποδοχή έως και τη ρατσιστική βία.
Στην έρευνά αυτή η προσοχή μας στρέφεται στους μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που κατά κύριο λόγο δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις. Εκδηλώσεις ρατσιστικών συμπεριφορών εντοπίζονται στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, που μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, αλλά τότε το φαινόμενο αντιμετωπιζόταν ως κάτι πρόσκαιρο και μεμονωμένο. Σημαντικός λόγος της εμφάνισης αυτού του φαινομένου αποτελεί η ελληνική μεταναστευτική πολιτική την οποία κυρίως χαρακτηρίζει η απουσία μέτρων για την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λειτουργία της κυρίως σε επίπεδο αστυνόμευσης.
Η ρατσιστική βία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές από τη λεκτική κακοποίηση έως και το φόνο. Για να γνωρίσουμε την πραγματική έκτασή της και να αναπτύξουμε στρατηγικές καταπολέμησης, η συλλογή δεδομένων έχει πρωταρχική σημασία. Για αυτό το λόγο η έρευνά μας στηρίχτηκε στο μόνο επίσημο φορέα, το Δίκτυο Καταγραφής Επεισοδίων Ρατσιστικής Βίας που ερευνά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έτσι προσπαθήσαμε να αποδώσουμε την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας όσον αφορά το ρατσισμό μέσω των διαθέσιμων καταγραφών.
Μετά την απόδειξη της ύπαρξης του σοβαρού προβλήματος της ανησυχητικής ανόδου και διάχυσης ρατσιστικών φαινομένων στη χώρα, οι παράγοντες της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα αποζήτησαν την αντιμετώπισή του με νομοθετικά μέτρα, ωστόσο η πολύ πρόσφατη εφαρμογή τους δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Αποικίες και αποικιοκρατία. Αποδημία και εποίκηση. Διεθνής μετανάστευση
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Ρατσισμός, επεισόδια, μετανάστες, βία, ξενοφοβία
Περιγραφή:
154 σ., πίν., σχ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Rousaki_PMSGEO_17.pdf

2 MB