Αποτίμηση επίδοσης συστημάτων κινητών επικοινωνιών 5G με προσομοίωση στο OPNET

Πτυχιακή Εργασία 18387 801 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτίμηση επίδοσης συστημάτων κινητών επικοινωνιών 5G με προσομοίωση στο OPNET
Συγγραφέας:
Στυλιανού, Γεώργιος Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Δημητρακόπουλος, Γεώργιος
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της κατάστασης στον τομέα των ασύρματων δικτύων. Μελετώνται η αρχιτεκτονική και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται, καθώς και οι προδιαγραφές αυτών,για να αξιοποιηθούν στην ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας 5G. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην εξέλιξη των σημερινών δικτύων και των τεχνολογιών που αναπτύσσονται για να στηρίξουν αυτή την τεχνολογία. Παράλληλα, παρουσιάζεται η μέχρι στιγμής εξέλιξη που έχει σημειωθεί στα σημερινά δίκτυα, γίνεται σύγκριση των τεχνολογιών και παρουσιάζονται τυχόν προβλήματα που προκύπτουν με τα άλματα που κάνει η τεχνολογία.
Επίσης, γίνεται προσομοίωση των δικτύων 5G και 4G, μελετώντας τόσο την ομαλή συνύπαρξή τους, όσο και τις διαφορές που παρουσιάζουν σε διάφορες καταστάσεις, αξιοποιώντας το εργαλείο Opnet Riverbed Modeler. Τα αποτελέσματα αυτών είναι πολύ ενθαρρυντικά για την προσεχές τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα υλοποίησα τρία σενάρια για να γίνει σύκριση μεταξυ των δύο τεχνολογιών .Στο πρώτο σενάριο γίνεται λήψη εικόνας από τα δύο δίκτυα και παρατηρείται ότι η τεχνολογία 5G λαμβάνει τα ίδια δεδομένα με την τεχνολογία 4G «φορτώνοντας» λιγότερο το δίκτυο.
Στο δεύτερο σενάριο γίνεται σύγκριση λήψης και αποστολής δεδομένων μεταξύ 4G και 5G δικτύων με εναλλαγή ρόλων και παρατηρείται ότι με βάση τον χρόνο η τεχνολογία 5G φαίνεται ότι επικοινωνεί πιο γρήγορα με τις υπόλοιπες συσκευές. Στο τελευταίο σενάριο γίνεται σύγκριση λήψης και αποστολής δεδομένων μεταξύ 4G και 5G δικτύων και παρατηρείται ότι οι προσπάθειες αναμετάδοσης που γίνονται σε σχέση με τον χρόνο των 5G συσκευών είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που γίνονται στις 4G συσκευές .Έτσι ο 5G παραλήπτης είναι λογικό να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τον 4G παραλήπτη και για αυτό το λόγο ξαναγίνονται προσπάθειες αναμετάδοσης.
Τέλος, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αποτελεί μια έρευνα για το μέλλον των ασύρματων δικτύων και την εξέλιξη αυτών, μελετώντας τους τομείς οι οποίοι θα επωφεληθούν, καθώς και τα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν για τους τελικούς χρήστες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Τεχνολογία της πληροφορίας
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Τηλεπικοινωνίες
Λέξεις-κλειδιά:
φασματική απόδοση, προσομοίωση , ασφάλεια , αξιοπιστία, Χρήση Ραδιοφάσματος
Περιγραφή:
95 σ., γραφ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Stylianou_IT_17.pdf

1 MB