Προσδιορισμός απαιτήσεων και προεκτάσεις σε θέματα διαλειτουργικότητας και ανασχεδιασμού επιχειρηματικών διαδικασιών

Μεταπτυχιακή Εργασία 18267 99 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός απαιτήσεων και προεκτάσεις σε θέματα διαλειτουργικότητας και ανασχεδιασμού επιχειρηματικών διαδικασιών
Συγγραφέας:
Βιρβιδάκης, Εμμανουήλ Κ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μιχαλακέλης, Χρήστος
Περίληψη:
Τα πληροφοριακά συστήματα αποτελούν το μέσο για την αρμονική συνεργασία ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένων, διαδικασιών και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Η μεγάλη διείσδυσή τους σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση και οργανισμό, έχει θέσει νέες προκλήσεις για δυναμική διασύνδεση συστημάτων και οργανωτικών δομών. Η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής της ανάπτυξής τους και αποτελεί ένα ασφαλές πεδίο έρευνας, το οποίο αγγίζει τους οργανισμούς σε θεσμικό, οργανωτικό, σημασιολογικό και τεχνολογικό επίπεδο λειτουργίας, με προεκτάσεις σε θέματα ανασχεδιασμού διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η συστηματική προσέγγιση και μελέτη του Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης υποβολής αιτήσεων - δηλώσεων Πιστοποίησης προσόντων αποφοίτων Ι.Ε.Κ., με στόχο τον προσδιορισμό των απαιτήσεων που θα πρέπει να ικανοποιεί, τη διερεύνηση των αναγκών διαλειτουργικότητας που αντιμετωπίζει, την ανάδειξη προεκτάσεων σε θέματα ανασχεδιασμού διαδικασιών και την υποβολή βελτιωτικών προτάσεων.
Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας αναλύονται και αποκωδικοποιούνται τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω των τεχνικών εκμαίευσης απαιτήσεων (Requirements Elicitation Techniques) αλλά και των στρατηγικών ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής της Μηχανικής Απαιτήσεων (RE). Παρουσιάζεται η Αναλυτική Δομή Εργασιών (WBS) και το διάγραμμα Gantt του έργου των εξετάσεων από το οποίο προκύπτουν οι κρίσιμες δραστηριότητές του, για τις οποίες η εργασία αναδεικνύει την ανάγκη ανασχεδιασμού τους. Επίσης παρουσιάζεται η μελέτη προσομοίωσης με το εργαλείο BPMN Signavio ως προς τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων των εξετάσεων, για την υποστήριξη της ανάγκης διαλειτουργικότητας του Π.Σ. Τέλος, υποβάλλονται οι προτάσεις και αναδεικνύονται οι επιπτώσεις και οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Τεχνολογία της πληροφορίας
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λέξεις-κλειδιά:
Μηχανική Απαιτήσεων, Τεχνικές Εκμαίευσης Απαιτήσεων, Εξετάσεις Πιστοποίησης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ., Διαλειτουργικότητα, Ανασχεδιασμός Επιχειρηματικών Διαδικασιών
Περιγραφή:
148 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Virvidakis_PMSIT_17.pdf

2 MB