Υλοποίηση αλγορίθμων και μετρικών γράφων στη βιβλιοθήκη GraphX του Spark

Πτυχιακή Εργασία 18231 775 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Υλοποίηση αλγορίθμων και μετρικών γράφων στη βιβλιοθήκη GraphX του Spark
Συγγραφέας:
Ρουσσάκης, Χρήστος Ε.
Επιβλέπων καθηγητής:
Βαρλάμης, Ηρακλής
Περίληψη:
H μελέτη γράφων είναι ένα σημαντικό πεδίο διαφόρων επιστημών καθώς επιτρέπει την μελέτη και απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών για δομές που μπορούν να αναπαριστώνται με γράφους, όπως για παράδειγμα στα κοινωνικά δίκτυα την μελέτη των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των χρηστών. Για την περιγραφή των γράφων χρησιμοποιούνται μετρικές που περιγράφουν τόσο τον ίδιο τον γράφο αλλά και τους κόμβους του ατομικά καθώς και τις σχέσεις που παρουσιάζουν μεταξύ τους μέσα σε αυτόν.
Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την περιγραφή διαφόρων γνωστών μετρικών στα πλαίσια κοινωνικών γράφων και πιο συγκεκριμένα διμερών γράφων που αποτελούν μια πιο ειδική κατηγορία γράφων, στην συνέχεια μελετά την σημασία τους καθώς και διάφορες υλοποιήσεις τους σε κατανεμημένο περιβάλλον. Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε με το Apache Spark, μία πλατφόρμα που επιτρέπει την υλοποίηση προγραμμάτων σε κατανεμημένο περιβάλλον και επιτυγχάνει καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, επίσης χρησιμοποιήθηκε η βιβλιοθήκη GraphX της συγκεκριμένης πλατφόρμας που καθιστά δυνατή την επεξεργασία και μελέτη γράφων.
H εργασία ολοκληρώνεται με την περιγραφή και ανάλυση των επιδόσεων των υλοποιήσεων των μετρικών με πραγματικά δεδομένα από γράφο που αναπαριστά ένα κοινωνικό δίκτυο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Τεχνολογία της πληροφορίας
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λέξεις-κλειδιά:
Γράφοι, Μετρικές Γράφων, Apache Spark, Graphx, Διμερείς Γράφοι
Περιγραφή:
41 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Roussakis_IT_17.pdf.pdf

1 MB