Διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης και 10ετής καρδιαγγειακός κίνδυνος: μελέτη ΑΤΤΙΚΗ

Μεταπτυχιακή Εργασία 18209 648 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης και 10ετής καρδιαγγειακός κίνδυνος: μελέτη ΑΤΤΙΚΗ
Συγγραφέας:
Κατσιώτης, Ευάγγελος Θ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.
Η διεθνής βιβλιογραφία δίνει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με το ρόλο της διατροφικής πρωτεΐνης στο κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακά. Σε αρκετές μελέτες καταδεικνύεται η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φυτικής πρωτεΐνης, έναντι της ζωικής, ενώ σε κάποιες άλλες μελέτες αυτό δεν επιβεβαιώνεται πλήρως.
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να καλύψει πιθανά κενά απαντώντας στο ερώτημα, αν η κατανάλωση πρωτεΐνης, και πιο συγκεκριμένα αν η κατανάλωση φυτικής ή ζωικής πρωτεΐνης σχετίζεται ή όχι, με στατιστικά σημαντικό τρόπο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο δεκαετίας στο δείγμα επανελέγχου της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, αντιπροσωπευτικό για τον αστικό πληθυσμό της χώρας μας, αφού πρώτα ληφθούν υπόψιν κρίσιμοι συγχυτικοί παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο δείκτης προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.
Αποτελέσματα
Δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση της κατανάλωσης κάποιου είδους πρωτεΐνης έναντι της άλλης (φυτικής ή ζωικής), με στατιστικά σημαντικό τρόπο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο δεκαετίας στο δείγμα επανελέγχου της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, αντιπροσωπευτικό για τον αστικό πληθυσμό της χώρας μας, αφού πρώτα λήφθηκαν υπόψιν κρίσιμοι συγχυτικοί παράγοντες.
Συμπέρασμα
Για τον ελληνικό αστικό πληθυσμό το είδος καταναλωθείσας πρωτεΐνης (ζωική ή φυτική εις βάρος της άλλης και αντίστροφα), δε φαίνεται να συσχετίζεται με στατιστικά σημαντικό τρόπο, με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτεΐνη, καρδιαγγειακή νόσος, μελέτη Αττική, 10ετής κίνδυνος, στεφανιαία νόσος
Περιγραφή:
83 σ,. εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Katsiotis_PMSEDD_17.pdf

883 KB