Διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

Μεταπτυχιακή Εργασία 18195 824 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας σε έξι ευρωπαϊκές χώρες
Συγγραφέας:
Καραχάλιου, Αλεξάνδρα, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Γιάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή και Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας από έξι χώρες της Ευρώπης μέσω του προσδιορισμού διατροφικών προτύπων και αυτά να συσχετιστούν με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά.Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συλλογή και υπολογισμός ανθρωπομετρικών, διατροφικών και κοινωνικοδημογραφικών δεδομένων από δείγμα 3854 παιδιών 3,5 – 5,5 ετών σε τρεις περιοχές της Ευρώπης (Κεντρική/Βόρεια, Ανατολική, Νότια). Η ανάλυση σε κύριες συνιστώσες (PCA) χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση των διατροφικών προτύπων.Αποτελέσματα: Η PCA ανέδειξε τέσσερα διατροφικά πρότυπα για την Κεντρική/Βόρεια Ευρώπη και από τρία πρότυπα για την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Το διατροφικό πρότυπο 1 (υψηλότερη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, σακχαρούχων ροφημάτων, τηγανητής πατάτας και προϊόντων κρέατος) συσχετίστηκε θετικά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό (β=0,34, p<0,001) και μορφωτικό επίπεδο (≤14 έτη) (β=0,47, p<0,001) των γονέων. Το διατροφικό πρότυπο 2 (υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) συσχετίστηκε θετικά με την ανεργία των γονέων (β=0,23, p=0,001). Το διατροφικό πρότυπο 3 (υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού) συσχετίστηκε αρνητικά με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων (≤14 έτη) (β=-0,30, p<0,001). Το διατροφικό πρότυπο 4 (υψηλότερη κατανάλωση τυριού και πρωινού) συσχετίστηκε αρνητικά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό (β=-0,23, p=0,001) και μορφωτικό επίπεδο (≤14 έτη) (β=-0,33, p<0,001) των γονέων. Στην Ανατολική Ευρώπη, το διατροφικό πρότυπο 1 (υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριού) συσχετίστηκε αρνητικά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (β=-0,42, p<0,001) και θετικά με την ανεργία των γονέων (β=0,27, p<0,001). Το διατροφικό πρότυπο 2 (υψηλότερη κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και προϊόντων κρέατος και χαμηλότερη κατανάλωση νερού) συσχετίστηκε θετικά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (β=0,41, p<0,001) και το διατροφικό πρότυπο 3 (υψηλότερη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και τηγανητής πατάτας και χαμηλότερη κατανάλωση πρωινού) συσχετίστηκε θετικά με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων (≤14 έτη) (β=0,63, p<0,001). Στη Νότια Ευρώπη, το διατροφικό πρότυπο 1 (υψηλότερη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, σακχαρούχων ροφημάτων και προϊόντων κρέατος) συσχετίστηκε θετικά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό (β=0,21, p=0,010) και μορφωτικό επίπεδο (≤14 έτη) (β=0,20, p=0,004) και την ανεργία των γονέων (β=0,18, p=0,005), ενώ το διατροφικό πρότυπο 2 (υψηλότερη κατανάλωση κρέατος/πουλερικών, ψαριού και πρωινού γεύματος) συσχετίστηκε αρνητικά με αυτά τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά (β=-0,33, p<0,001, β=-0,43, p<0,001 και β=-0,24, p<0,001 αντίστοιχα). Για το διατροφικό πρότυπο 3 (υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων) δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις. Συμπεράσματα: Το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων συσχετίστηκαν θετικά με την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, σακχαρούχων ροφημάτων και προϊόντων κρέατος και αρνητικά με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και πρωινού γεύματος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Κοινωνιολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφικές συνήθειες, παιδιά προσχολικής ηλικίας, κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, μορφωτικό επίπεδο, ανεργία
Περιγραφή:
77 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Karachaliou_PMSEDD_17.pdf

2 MB