Πολιτικές και κινήματα εντός του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου τροφίμων

Μεταπτυχιακή Εργασία 18109 959 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτικές και κινήματα εντός του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου τροφίμων
Συγγραφέας:
Τσενέ, Ελένη
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκορδίλη, Σοφία
Περίληψη:
Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται λόγος για τα νέα παγκόσμια δεδομένα που υπαγορεύουν νέα προσέγγιση γύρω από τα αγροτροφικά συστήματα παραγωγής και τα τρόφιμα γενικότερα. Κοινοί παρονομαστές στο διάλογο είναι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι προβλέψεις για αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η επισιτιστική ανασφάλεια που την συνοδεύει, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η εισαγωγή νέων όρων όπως τα τροφομίλια και το ανθρακικό αποτύπωμα καθώς και η εξάπλωση ασθενειών όπως η νόσος των χοίρων, αγελάδων, πτηνών που θέτουν σε αμφισβήτηση την ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, θεσμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζουν τη χάραξη πολιτικής στα νέα αυτά δεδομένα και θέτουν στόχους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάστασης ενώ την εμφάνισή του κάνει και η οργανισμός του Δίκαιου Εμπορίου. Τα τρόφιμα οφείλουν να προάγουν την υγεία, το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες, την ευημερία των ζώων, να είναι δηλαδή βιώσιμα, οικολογικά, δίκαια, τοπικά και ηθικά.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας χρησιμοποιεί ως μελέτη περίπτωσης τα κινήματα “slow food” και των “locavores”. Τα κινήματα αυτά επαναπροσδιορίζουν την παράδοση και την τοπικότητα με καινοτόμο και εξωστρεφή προσέγγιση, η οποία δεν υπάγεται στο συντηρητικό πλαίσιο που την περιέβαλε στο παρελθόν. Οι έννοιες του τόπου και του χρόνου επανεισάγονται ως αντίδραση στη εντατική γεωργική παραγωγή.
Μελετώντας τις αιτίες εμφάνισης αυτών των κινημάτων διαπιστώνεται ότι στη συζήτηση για τα τρόφιμα γίνεται περίπλοκη καθώς η τοπικότητα γίνεται αντιληπτή με διαφορετικούς τρόπους από τα κοινωνικά υποκείμενα αναλόγως τη θέση τους. Περιλαμβάνει ορολογίες όπως ο κύκλος ζωής των προϊόντων και η σπατάλη των τροφίμων αφού σημαντικός όγκος αυτών έχει κατάληξη τα απορρίμματα πριν ακόμα καταναλωθεί ή σε κάποιες περιπτώσεις πριν καν προλάβει να αλλοιωθεί.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Πολιτικές επιστήμες (Γενικά)
Τροφή, τρόφιμα και επισιτισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Τοπικά τρόφιμα, κινήματα, πολιτικές τροφίμων, ηθική, βιωσιμότητα
Περιγραφή:
73 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0