Τεχνικο-κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις πόλεις για απόκριση στην κλιματική αλλαγή: είναι η καλύτερη λύση;

Πτυχιακή Εργασία 18069 1009 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνικο-κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις πόλεις για απόκριση στην κλιματική αλλαγή: είναι η καλύτερη λύση;
Συγγραφέας:
Ντόστογλου, Ευτυχία
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η κριτική αξιολόγηση των τεχνικο-κατασκευαστικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην απόκριση των πόλεων στην Κλιματική Αλλαγή και προτείνονται ως πιθανή διέξοδος από αυτή.
Το στοιχείο της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τις επιστημονικές προβλέψεις για την Κλιματική Αλλαγή θέτει καθοριστικές προκλήσεις. Η αδυναμία ακριβούς εκτίμησης των επιπτώσεων και των επικινδυνοτήτων εμποδίζει το σχεδιασμό μεθόδων προστασίας και προσαρμογής που θα είναι αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου. Ως συνέπεια, παραμένει επιτακτική η εύρεση λύσεων που θα ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό και θα συμβάλλουν στη διαχείριση του ζητήματος. Για την εμβάθυνση της συζήτησης σχετικά με την απόκριση στην Κλιματική Αλλαγή προηγείται η κατανόηση του ευρύτερου θεωρητικού της πλαισίου.
Αρχικά, αναλύονται οι βασικές διαστάσεις του φαινομένου και του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Διερευνώνται επίσης οι έννοιες των επικινδυνοτήτων και της τρωτότητας που συνδέονται άμεσα με το ζήτημα. Γίνεται ακόμα η αναγνώριση των στοιχειωδών κοινωνικών επιλογών για απάντηση στην Κλιματική Αλλαγή: πρόκειται για τις διαδικασίες του Περιορισμού (Μitigation) και της Προσαρμογής (Αdaptation), ενώ εξίσου σημαντική είναι η έννοια της Προσαρμοστικότητας (Resilience). Στη συνέχεια, μελετάται ο ρόλος του Αστικού Σχεδιασμού για την απόκριση στην Κλιματική Αλλαγή. Ακολουθεί η εστίαση στις τεχνικο-κατασκευαστικές παρεμβάσεις με τη στοχευμένη επιλογή οχτώ μελετών περίπτωσης από το διεθνή χώρο. Οι παρεμβάσεις αυτές αξιολογούνται βάσει κριτηρίων που διαμορφώνονται από τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα που προέκυψαν στα προηγούμενα κεφάλαια. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας και διατυπώνεται το απαραίτητο πλαίσιο για την ανάπτυξη κατάλληλων λύσεων προς τη διέξοδο από την Κλιματική Αλλαγή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-09-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Πόλεις. Αστική Γεωγραφία
Λοιπά Θέματα:
Κλιματικές μεταβολές
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνικο-κατασκευαστικές παρεμβάσεις, Κλιματική Αλλαγή, Αστικός Σχεδιασμός, Βιωσιμότητα, Απόκριση
Περιγραφή:
146 σ.:εικ., διαγρ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ntostoglou.pdf

8 MB