SDN τεχνολογία, τα δίκτυα στην νέα εποχή

Μεταπτυχιακή Εργασία 17906 977 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
SDN τεχνολογία, τα δίκτυα στην νέα εποχή
Συγγραφέας:
Σχισμένος, Ηλίας
Επιβλέπων καθηγητής:
Δημητρακόπουλος, Γεώργιος
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των υποχρεώσεων μου για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες τηλεματικής» του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόποιειου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί της η Software Defined Networks τεχνολογία και η επίδρασή της στο μέλλον των δικτύων. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια:
• Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η SDN τεχνολογία, οι έννοιες καθώς και τα δομικά στοιχεία που την απαρτίζουν.
• Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφεται αναλυτικά το Openflow πρωτόκολλο που αποτελεί το βασικότερο πρωτόκολλο επικοινωνίας στα SDN δίκτυα.
• Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται εφαρμογές τις SDN τεχνολογίας σε διάφορα πεδία και είδη δικτυακών τοπολογιών.
• Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναφερόμαστε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα SDN δίκτυα στο μέλλον.
• Το πέμπτο κεφάλαιο , αποτελεί το πρακτικό μέρος της εργασίας μας , όπου περιγράφεται αναλυτικά η ανάπτυξη μίας εφαρμογής για τον POX controller , με σκοπό να ελέγχει τα arp πακέτα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία , οι επιθέσεις προσομοιώνονται και επιβεβαιώνεται η λειτουργία της εφαρμογής μας.
Στο τέλος της εργασίας μας , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα SDN δίκτυα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των υπολογιστικών συστημάτων , ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και είναι πολλά τα βήματα που απαιτούνται για να αποτελέσουν την βασική τεχνολογία δικτύωσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-10-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Τεχνολογία της πληροφορίας
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Τηλεπικοινωνίες
Λέξεις-κλειδιά:
δίκτυα ,προγραμματισμός, ασφάλεια, εικονοποίηση, ελεγκτής.
Περιγραφή:
69 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

diplomatiki_schismenos.pdf

2 MB