Διερεύνηση της επίδρασης διαιτητικής παρέμβασης με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή στα αντιοξειδωτικά του ορού και σε ανθρωπομετρικούς δείκτες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Μεταπτυχιακή Εργασία 17600 1033 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της επίδρασης διαιτητικής παρέμβασης με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή στα αντιοξειδωτικά του ορού και σε ανθρωπομετρικούς δείκτες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού
Συγγραφέας:
Μασσαρά, Παρασκευή
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού (ΚΜ) είναι ένα μείζον πρόβλημα υγείας και
βασική αιτία θανάτου, που αυξάνεται ετησίως στην Ελλάδα. Παράλληλα με την
αύξηση της συχνότητας της νόσου αυξάνεται και ο αριθμός των επιζησάντων
από την ασθένεια οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, τόσο επανεμφάνισης
της νόσου όσο και νοσηρότητας και θνησιμότητας από άλλες αιτίες.
Βιβλιογραφικές αναφορές από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες προτείνουν
ότι η αύξηση του σωματικού βάρους, και κυρίως της λιπώδους μάζας σώματος,
ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες αλλά και το οξειδωτικό στρες μπορούν να
επάγουν υποτροπή της νόσου και να μειώσουν την επιβίωση των ασθενών. Η
Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ) λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας της σε φρούτα,
λαχανικά, ελαιόλαδο και ταυτόχρονα της μειωμένης περιεκτικότητας της σε
κορεσμένα ζωικά λιπαρά, είναι ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε
αντιοξειδωτικά και ταυτόχρονα προσφιλές στον ελληνικό πληθυσμό. Ωστόσο
υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνησης της αναφερόμενης ευεργετικής
δράσης της σε αυτούς τους ασθενείς.
Σκοπός: Η ανάδειξη του ρόλου της ΜΔ στη βελτίωση των επιπέδων
αντιοξειδωτικών του ορού, του βιοχημικού προφίλ και της σύστασης του
σώματος σε ασθενείς που έπασχαν από ΚΜ, καθώς και η αύξηση των επιπέδων
φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών δεξιοτήτων των ασθενών.
Μεθοδολογία: Αυτή ήταν μια τυχαιοποιημένη τυφλή κλινική δοκιμή
αποτελούμενη από 75 Ελληνίδες εθελόντριες που έπασχαν από ΚΜ. Οι
εθελόντριες τυχαιοποίηθηκαν σε 2 ομάδες: η μία έλαβε 15 ήμερα
εξατομικευμένη διαιτολογική παρέμβαση βάσει της ΜΔ (ομάδα παρέμβασης)
και η άλλη τις διατροφικές οδηγίες του ACI μέσω μηνιαίας επικοινωνίας και
δίαιτα ad libitum (ομάδα ελέγχου). Συστάσεις αύξησης της σωματικής
δραστηριότητας δόθηκαν και στις 2 ομάδες. Στην αρχή και στο τέλος της
εξάμηνης μελέτης μετρήθηκαν και για τις 2 ομάδες τα επίπεδα των βιταμινών C,
E, A και του CoQ10, καθώς και η διατροφική πρόσληψη, και το MD Score. Το
βάρος, ο ΔΜΣ, η σύσταση του σώματος σε λίπος, η WC και βιοχημικός έλεγχος
πραγματοποιήθηκε επιπλέον και στο μεσοδιάστημα της μελέτης.
Αποτελέσματα: Το βάρος, BFM, PBFM, WC, ΔΜΣ, (p< 0.0001) η γλυκόζη
νηστείας (p=0.011) μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά για την ομάδα
παρέμβασης, που αύξησε το MD Score κατά 2.69 (p=0.018) και την διαιτητική
πρόσληψή της σε vit C (p< 0.0001) . Τα επίπεδα της βιταμίνης C, α-
τοκοφερόλης, της ρετινόλης και του CoQ10 του ορού αυξήθηκαν στατιστικά
σημαντικά κατά τη διάρκεια της παρέμβασης κατά 30.0%, 32.9%, 38.2% και
39.6% (p< 0.0001). Η ομάδα ελέγχου αύξησε το βάρος (p=0.037), το ΔΜΣ
(p=0.038), τη TC ορού (p=0.004) και τη διατροφική πρόσληψη σε SFA
(p=0.012), MUFA (p=0.024), PUFA (p=0.022), vit A (p=0.001), vit E (p=0.015)
και μείωσε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (p=0.004). Στο τέλος της
μελέτης οι δυο ομάδες διέφεραν ως προς ο MD Score (p< 0.0001), τα επίπεδα vit
C (p< 0.0001), του CoQ10 του ορού (p=0.027) και τη γλυκόζη νηστείας
(p=0.003) ακόμα και όταν πραγματοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης, με την
ομάδα παρέμβασης να εμφανίζει ένα ευνοϊκότερο προφίλ.
Συμπεράσματα: Η συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε μετα-
εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατάφερε μέσω εξατομικευμένης 6μηνης διαιτητικής
παρέμβασης με πρότυπο τη ΜΔ και αύξησης της σωματικής δραστηριότητας, να
μειώσει το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους, να βελτιώσει το γλυκαιμικό
προφίλ και αντιοξειδωτικό προφίλ σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που
έπασχαν από ΚΜ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-06-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Ασθένειες του μαστού
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του Μαστού, Μεσογειακή Διατροφή Αντιοξειδωτικά της τροφής, σύσταση του σώματος
Περιγραφή:
104 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MasterDisertation.pdf

3 MB