Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: ένα σύνθετο επιστημονικό νομικό και κοινωνικό ζήτημα

Μεταπτυχιακή Εργασία 17549 250 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: ένα σύνθετο επιστημονικό νομικό και κοινωνικό ζήτημα
Συγγραφέας:
Δούκα, Πάνθη
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται το πλαίσιο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) εστιάζοντας στην επιστημονική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική τους διάσταση. Ακολουθώντας την πορεία του ως ένα βαθιά αμφιλεγόμενου ζητήματος για δεκαετίες, το παρόν πόνημα επιχειρεί να αποδώσει το βασικό νομοθετικό πλαίσιο των κανονιστικών ρυθμίσεων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ΓΤΟ με τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας, προβληματισμούς δημοκρατικής νομιμοποίησης, κοινωνικής συμμετοχής, επιστημονικής και πολιτικής σύμπραξης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του.
Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και στο ρόλο που διαδραματίζει στη διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας της σε αντιδιαστολή με τον θεσμικό της ρόλο.
Τέλος, παρουσιάζει το διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στη συσχέτιση των δύο δικαιϊκών τάξεων – ευρωπαϊκής και διεθνούς - μέσα από ένα ευρώ φάσμα αρχών και κανόνων δικαίου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, Θεσμικό πλαίσιο, Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, Συνύπαρξη καλλιεργειών, Ευρεσιτεχνία
Περιγραφή:
90 σ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0