Δημιουργία εφαρμογής για την αποτύπωση των κεραυνών στο χώρο της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο

Πτυχιακή Εργασία 17385 781 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία εφαρμογής για την αποτύπωση των κεραυνών στο χώρο της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο
Συγγραφέας:
Μεντζελόπουλος, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δαλάκας, Βασίλης
Κατσαφάδος, Πέτρος
Νικολαΐδη, Μαρία
Περίληψη:
Την σημερινή εποχή η ενημέρωση προέρχεται από μια πληθώρα επιλογών μεταξύ των οποίων και το διαδίκτυο. Με την διάδοση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, που διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογίες για πρόσβαση στο διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν εφαρμογές που βασίζονται σε αυτό το χαρακτηριστικό για την εύκολη πρόσβαση του χρήστη σε κάθε είδους πληροφορία.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας, αναπτύχθηκε μία υβριδική εφαρμογή που έχει ως σκοπό την απεικόνιση της δραστηριότητας των κεραυνών στην επικράτεια της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Η εργασία μας επικεντρώθηκε στην υλοποίηση για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS αλλά μπορεί με κάποιες τροποποιήσεις να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Για την πραγματοποίηση της παραπάνω εφαρμογής, δημιουργήθηκε παράλληλα μία RESTful υπηρεσία API για την εύκολη πρόσβαση της εφαρμογής στα δεδομένα της βάσης. Τα δεδομένα των κεραυνών προέρχονται από ένα σύστημα ανίχνευσης των θέσεων των κεραυνών, εγκατεστημένο στον χώρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο ανιχνεύει και καταγράφει κεραυνούς σε ακτίνα περίπου 500 χιλιομέτρων.
Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο για την κεραυνική δραστηριότητα σε περιοχές της επιλογής τους ή της τρέχουσας τοποθεσίας τους, η οποία προσδιορίζεται με χρήση της τεχνολογίας GPS (Global Positioning System) της συσκευής τους. Με τη χρήση του αλγόριθμου DBScan για την ομαδοποίηση των κεραυνών, παρουσιάζονται στον χρήστη οι περιοχές με τους περισσότερους κεραυνούς τις τελευταίες 24 ώρες στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδας. Ακόμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί εργαλείο αυτοπροστασίας, αφού με την έγκαιρη ενημέρωση του χρήστη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχει το χρόνο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Τεχνολογία της πληροφορίας
Φυσικές καταστροφές
Μαθηματική γεωγραφία. Χαρτογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Υβριδική, εφαρμογή, κεραυνός, Ελλάδα
Περιγραφή:
108 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0