Γεωγραφία και ευρωπαϊκός πολιτικός κινηματογράφος

Πτυχιακή Εργασία 17357 998 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωγραφία και ευρωπαϊκός πολιτικός κινηματογράφος
Συγγραφέας:
Κριτσωτάκης Παρισσόπουλος, Ιάσονας Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μαυρομμάτης, Γεώργιος
Περίληψη:
Με την εργασία αυτή εξερευνούμε την σχέση της γεωγραφίας με τον κινηματογράφο. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως μέσο την ειδική περίπτωση του πολιτικού σινεμά και θα αξιοποιήσουμε τα κινηματογραφικά παραδείγματα ορισμένων ταινιών που ανήκουν στο κινηματογραφικό αυτό είδος. Οι αφηγηματικοί άξονες των κινηματογραφικών μας παραδειγμάτων είναι τα ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, σε σχέση με τις έννοιες του χρηματικού πλούτου και της εξουσίας.
Θα ξεκινήσουμε σταδιακά, ερευνώντας τον τρόπο που η έννοια του χώρου συνδέει το πολιτικό σινεμά με την γεωγραφική επιστήμη.
Στη συνέχεια, μελετάμε τον κινηματογράφο ως διαδικασία αναπαράστασης της πραγματικότητας και την αξία της διαδικασίας αυτής με σκοπό την άντληση ευρημάτων που μπορούν να έχουν επιστημονικό νόημα για την γεωγραφία.
Έπειτα, με την χρήση των κινηματογραφικών παραδειγμάτων, βλέπουμε στην πράξη το πως ο πολιτικός κινηματογράφος καταγράφει και αποτυπώνει τον γεωγραφικό χώρο, εξερευνώντας παράλληλα τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που περικλείονται σε αυτόν.
Εν τέλει, Η γεωγραφία αποκτά αξία για τον κινηματογράφο και ο κινηματογράφος για την γεωγραφία ενισχύοντας την συζήτηση γύρω από το σύγχρονο και ανερχόμενο πεδίο της κινηματογραφικής γεωγραφίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Καλές τέχνες
Πολιτική επιστήμη
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωγραφία, κινηματογράφος, αναπαράσταση, πολιτική, ανισότητες
Περιγραφή:
94 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0