Βιοδιαθεσιμότητα πολικών φαινολικών ενώσεων σε ιστούς και ορό ζωικών προτύπων

Πτυχιακή Εργασία 17306 719 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιοδιαθεσιμότητα πολικών φαινολικών ενώσεων σε ιστούς και ορό ζωικών προτύπων
Συγγραφέας:
Κατσαρού, Αγγελική Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Χίου, Αντωνία
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της βιοδιαθεσιμότητας των φαινολικών ενώσεων (ΦΕ) που λαμβάνονται με τη διατροφή. Για το σκοπό αυτό αξιολογήθηκαν in vivo διατροφικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα και στον άνθρωπο. Στις διατροφικές παρεμβάσεις που εξετάστηκαν οι ΦΕ χορηγούνταν ως συστατικά τροφίμων, ως καθαρές-απομονωμένες ουσίες ή ως εκχυλίσματα εγκλεισμένα σε κατάλληλα φαρμακευτικά μέσα.
Οι ΦΕ αποτελούν πεδίο αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Κυρίαρχοι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν, ο πιθανός ρόλος τους στην πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και η αφθονία τους στη διατροφή του ανθρώπου. Συνεπώς, η κατανόηση του μεταβολισμού και της βιοδιαθεσιμότητάς των ΦΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί η in vivo βιοδραστικότητά τους.
Η βιοδιαθεσιμότητα των ΦΕ που λαμβάνονται από τη διατροφή παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια. Οι πιο άφθονες ΦΕ στα τρόφιμα δεν έχουν απαραίτητα και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών μεταβολιτών μέσα στο σώμα. Επιπλέον, η κατανομή των ΦΕ στη συστημική κυκλοφορία δε συσχετίζεται άμεσα με τις συγκεντρώσεις των ενώσεων στους ιστούς. Οι μεταβολίτες των ΦΕ, πέραν του γαστρεντερικού σωλήνα, έχουν ανιχνευτεί σε ποικιλία άλλων ιστών στα τρωκτικά όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί, ο σπλήνας, το πάγκρεας, ο προστάτης, η μήτρα, οι ωοθήκες, οι μαστοί, οι όρχεις, η ουροδόχος κύστη, τα οστά και το δέρμα. Επίσης, έχουν βρεθεί σε ανθρώπινους ιστούς όπως οι νεφροί, ο προστάτης και οι μαστοί. Παρόλα αυτά, οι μελέτες που αφορούν στην κινητική και στην in situ κατανομή των φαινολικών ενώσεων είναι περιορισμένες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Τιμές τροφίμων, διατροφικές μελέτες, συστατικά
Βιολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
φαινολικέςενώσεις, τρόφιμα, βιοδιαθεσιμότητα, ορός, in situ
Περιγραφή:
64 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0