Εργοστερόλη και βιταμίνη D₂ (εργοκαλσιφερόλη) σε μανιτάρια Pleurotus. Διατροφική παρέμβαση

Πτυχιακή Εργασία 17301 891 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εργοστερόλη και βιταμίνη D₂ (εργοκαλσιφερόλη) σε μανιτάρια Pleurotus. Διατροφική παρέμβαση
Συγγραφέας:
Πλυτά, Μαρίνα
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλογερόπουλος, Νίκος
Περίληψη:
Ως έλλειψη βιταμίνης D ορίζεται η συγκέντρωση της καλσιδιόλης στον ορό του αίματος < 20 ng/mL, ενώ ως ανεπάρκεια βιταμίνης D ορίζεται η συγκέντρωση της καλσιδιόλης στον ορό του αίματος 21-29 ng/mL.
Τα μανιτάρια συνιστούν καλή πηγή βιταμίνης D. Το είδος Pleurotus ostreatus είναι το ευρύτερα καταναλισκόμενο λόγω της γεύσης, του αρώματος, της υψηλής διατροφικής αξίας και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης μανιταριών εμπλουτισμένων σε βιταμίνη D₂ στα επίπεδα της 25(ΟΗ)D, της προφλεγμονώδους κυτταροκίνης ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του ορού. Το πείραμα σχεδιάστηκε ως πιλοτική δοκιμή και πραγματοποιήθηκε σε 11 υγιείς ενήλικες γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D που χωρίστηκαν τυχαιοποιημένα σε δυο ομάδες: α) ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά 35 g συμβατικού αποξηραμένου μανιταριού και β) ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά 35 g μη συμβατικού αποξηραμένου μανιταριού που είχε παραμείνει στον ήλιο επί τρεις ώρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων IL-6 στον ορό για την ομάδα που κατανάλωνε τα μανιτάρια με αυξημένη συγκέντρωση βιταμίνης D, όπως και αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του ορού. Και στις δύο ομάδες βρέθηκε παρόμοια αύξηση της 25(ΟΗ)D ορού λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση μανιταριών με αυξημένη συγκέντρωση βιταμίνης D μπορεί να επιδρά ευεργετικά στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Δεδομένου ότι δε διαπιστώθηκε διαφορά στη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης D μεταξύ των δυο προϊόντων, απαιτείται σχεδιασμός κλινικής δοκιμής με μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών και κατά την περίοδο της ελάχιστης ηλιακής ακτινοβολίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Βιταμίνες
Λέξεις-κλειδιά:
Βιταμίνη D, μανιτάρια, Πλευρώτους οστρακώδη, ιντερλευκίνη-6,οξείδωση ορού
Περιγραφή:
103 σ., εικ, πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0