Αξιολόγηση της επίδρασης κατανάλωσης σταφίδας στην ενδοθηλιακή λειτουργία των αγγείων

Πτυχιακή Εργασία 17270 473 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της επίδρασης κατανάλωσης σταφίδας στην ενδοθηλιακή λειτουργία των αγγείων
Συγγραφέας:
Αναστασιάδης, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα κλινική δοκιμή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης Κορινθιακής σταφίδας στην ενδοθηλιακή λειτουργία, την αρτηριακή σκληρία και τους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε φαινομενικά υγιείς βαρείς καπνιστές με χαμηλή συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή.
Μεθοδολογία: Στην μελέτη εντάχθηκαν 20 εθελοντές στην ομάδα παρέμβασης και 12 εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Οι εθελοντές ήταν φαινομενικά υγιείς βαρείς καπνιστές, με φυσιολογικό ΔΜΣ και είχαν MedDiet Score ≤30. Η παρέμβαση περιελάμβανε την κατανάλωση ποσότητας σταφίδας ίσης με 5 ισοδύναμα από την ομάδα των φρούτων για χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων.
Αποτελέσματα: Αναφορικά με τους δείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας και σκληρίας: sICAM-1, FMD και PWV δεν φάνηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά. Ομοίως, οι δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής: MDA, AOPPs, CRP, λεπτίνη και η αντίσταση του ορού στην οξείδωση δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το ποσοστό λιπώδους μάζας αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης (p=0,030), ενώ σημαντική ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες (p=0,010). Επίσης, τα επίπεδα αλβουμίνης σημείωσαν σημαντική αύξηση στην ομάδα ελέγχου (p=0,014), ενώ σημαντική ήταν η διαφορά τους ανάμεσα στις δύο ομάδες (p=0,019). Τέλος, η αντίσταση του ορού σημείωσε σημαντική αύξηση στην ομάδα ελέγχου (p=0,010) και με σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων (p=0,035).
Συμπέρασμα: Από τα αποτελέσματα της μελέτης, η παρέμβαση με σταφίδα δεν φάνηκε ότι έχει επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία, την αρτηριακή σκληρία και τους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε υγιείς καπνιστές. Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα και με μεγαλύτερη διάρκεια παρέμβασης απαιτούνται για την τεκμηρίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λέξεις-κλειδιά:
Κάπνισμα, Οξειδωτικό στρες, Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, Αντιοξειδωτικά, Κορινθιακή σταφίδα
Περιγραφή:
89 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0