Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας συμπληρώματος με μαστίχα Χίου σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πτυχιακή Εργασία 17253 1077 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας συμπληρώματος με μαστίχα Χίου σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Συγγραφέας:
Γεωργούλης, Ανδρέας
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), είναι χρόνιες, υποτροπιάζουσες νόσοι του γαστρεντερικού σωλήνα, που χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτα επεισόδια φλεγμονής. Σε αυτές εντάσσονται η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Η Μαστίχα Χίου (ΜΧ) είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδεντρου που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου. Η μαστίχα είναι πλούσια σε τερπένια αλλά και φαινολικά συστατικά που της προσδίδουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες όπως η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας χορήγησης ΜΧ, στην κλινική πορεία, στους φλεγμονώδεις διαμεσολαβητές και στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων ασθενών με νόσο Crohn σε έξαρση. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: Α) Ομάδα που λάμβανε καθημερινά εικονικό φάρμακο (placebo) Β) Ομάδα Παρέμβασης που λάμβανε καθημερινά 2.8g ΜΧ. Η παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες και αξιολογήθηκαν τα εξής:
 κλινική εικόνα των ασθενών: δείκτης ενεργότητας Harvey-Bradshaw, BMI και ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής.
 φλεγμονή: IL-6 ορού
 οξειδωτικό στρες: ικανότητα οξειδωτικής τροποποίησης του ορού
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΜΧ αύξησε σημαντικά το χρόνο αντίστασης του ορού στην οξειδωτική τροποποίηση με θειικό χαλκό συγκριτικά με το χρόνο 0 (p=0.014), αλλά και συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (p=0.006). Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών, που αν και όχι στατιστικά σημαντική, έχει κλινική σημασία. Σε καμία από τις δύο ομάδες δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά της ΙL-6, πριν και μετά την παρέμβαση (ΜΧ, εικονικό φάρμακο).
Συμπερασματικά, η πρόσληψη της ΜΧ, ως φυσικού προϊόντος πλούσιου σε αντιοξειδωτικά, φαίνεται να ασκεί αντιοξειδωτική δράση σε ασθενείς με ενεργή νόσο Crohn.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Γαστρεντερολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μαστίχα Χίου, ΙΦΝΕ, Crohn, φλεγμονή, οξειδωτικό στρές
Περιγραφή:
88 σ., εικ., πίν., σχ., γραφ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0