Η επίδραση της άσκησης στο μεταβολισμό του σιδήρου σε αθλητές του υπερμαραθωνίου "Σπάρταθλον"

Πτυχιακή Εργασία 17246 775 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της άσκησης στο μεταβολισμό του σιδήρου σε αθλητές του υπερμαραθωνίου "Σπάρταθλον"
Συγγραφέας:
Περεντής, Παναγιώτης Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκενδέρη, Αικατερίνη
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι η εξέταση και η παρουσίαση της επίδρασης της συμμετοχής στον υπερμαραθώνιο "Σπάρταθλον'', στον μεταβολισμό του σιδήρου και της φερριτίνης αθλητών-εθελοντών.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 41 άνδρες υπερμαραθωνοδρόμους αθλητές. Οι αθλητές ολοκλήρωσαν τον αγώνα ''Σπάρταθλον'' με διαδρομή από την Αθήνα έως τη Σπάρτη (Ελλάδα). Δείγματα αίματος λήφθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα (t0), αμέσως μετά την ολοκλήρωση του (t1), και 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση (t2).
Αποτελέσματα: Στη στατιστική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης, βρέθηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή των επιπέδων σιδήρου 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, σε σχέση τόσο με τα αρχικά επίπεδα όσο και με τα επίπεδα αμέσως μετά τη λήξη. Επίσης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή των επιπέδων της φερριτίνης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και 24 ώρες μετά, σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών επιπέδων σιδήρου και αυτών μετά τον αγώνα, όσο και μεταξύ των επιπέδων φερριτίνης μετά τη λήξη του αγώνα και 24 ώρες μετά.
Συμπεράσματα: Ακραίες συνθήκες άσκησης, όπως είναι η συμμετοχή σε έναν υπερμαραθώνιο, μπορεί να οδηγήσουν σε στατιστικά σηματνικές μεταβολές τόσο των επιπέδων σιδήρου, όσο και των επιπέδων της φερριτίνης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-08
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Αθλητιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Σίδηρος, φερριτίνη, άσκηση, μεταβολισμός, υπερμαραθώνιος
Περιγραφή:
53 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0