Επίδραση της κατανάλωσης συμπληρώματος διατροφής στα επίπεδα αντιφλεγμονωδών ενζύμων σε φαινομενικά υγιείς εθελοντές

Πτυχιακή Εργασία 16917 219 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης συμπληρώματος διατροφής στα επίπεδα αντιφλεγμονωδών ενζύμων σε φαινομενικά υγιείς εθελοντές
Συγγραφέας:
Αλεξανδράκη, Ελευθερία
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισσάβετ
Περίληψη:
Η αθηροσκλήρωση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος και αποτελεί κοινή αιτία για όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF) είναι ο δραστικότερος, μέχρι σήμερα γνωστός, φλεγμονώδης μεσολαβητής άμεσα εμπλεκόμενος με την αθηρωματική νόσο. O PAF αποικοδομείται στο πλάσμα από την λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 (Lp-PLA2). Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η Lp-PLA2 πιθανόν να έχει μια διπλή δράση, προάγοντας τη φλεγμονή, αλλά και δρώντας ως αντιοξειδωτικό και αντι-φλεμονώδες. Αρκετές κλινικές δοκιμές ασχολούνται με την ανεύρεση φαρμακευτικών θεραπειών συμπεριλαμβανομένων ειδικών αναστολέων της Lp-PLA2, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι μελέτες που προσπαθούν να ερευνήσουν την επίδραση των μακροθρεπτικών και/ ή μικροθρεπτικών συστατικών στο ένζυμο.
Στην παρούσα μελέτη εξετάσαμε πως θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστικότητα της Lp-PLA2 η χορήγηση ενός μείγματος αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, C, β-καροτένιο∙ ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο και φυσικών αντιοξειδωτικών όπως η ρεσβερατρόλη. Τη μελέτη ολοκλήρωσαν 58 φαινομενικά υγιείς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες παρέμβασης (συμπλήρωμα-εικονικό σκεύασμα) ταιριασμένες ως προς το ΔΜΣ το φύλο, την ηλικία, της καπνιστικές συνήθειες. Η παρέμβαση είχε διάρκεια 8 εβδομάδων και λήφθηκαν δείγματα αίματος στις 0, 4 και 8 εβδομάδες. Επιπλέον, συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας και διατροφικών συνηθειών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των 2 ομάδων παρέμβασης στη δραστικότητα της Lp-PLA2 (p= 0,27), ούτε μεταξύ των διαφορετικών χρονικών στιγμών της παρέμβασης (p= 0,24).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-11-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 (Lp-PLA2) Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF) Αθηροσκλήρωση Φλεγμονή Καρδιαγγειακά νοσήματα
Περιγραφή:
72 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0