Δειγματοληπτική έρευνα για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Ζακύνθου

Μεταπτυχιακή Εργασία 16727 305 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δειγματοληπτική έρευνα για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Ζακύνθου
Συγγραφέας:
Σταμίρη, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η διαχείριση των Αστικών Στερεών αποβλήτων αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για πολλές ανεπτυγμένες κοινωνίες. Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο παρατηρείται τάση αύξησης της παραγωγής απορριμμάτων και ταυτόχρονα μείωση των διαθέσιμων κοινόχρηστων περιοχών. Ο συνδυασμός αυτός, μαζί με τη μεταβολή της σύστασης των στερεών αποβλήτων, οδηγεί στη διερεύνηση λύσεων με μακροπρόθεσμη προοπτική για τη διαχείρισή τους.
Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται στην περίπτωση των μικρών νησιών. Οι κύριοι λόγοι είναι οι περιορισμένοι εδαφικοί χώροι, οι μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις του όγκου των αποβλήτων λόγω τουρισμού αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Λόγω των πολύπλοκων κοινωνικών και πολιτικών δυναμικών που απορρέουν από τις στενά συνδεδεμένες κοινωνίες, απαιτείται προσεκτική μελέτη αλλά υπάρχον και ευκαιρίες για εφαρμογή εναλλακτικών τεχνολογιών που ταιριάζουν στις ειδικές αυτές συνθήκες.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται να αποδοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δ. Ζακύνθου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε χρονικά σε μια μεταβατική περίοδο έντονων κοινωνικών αναταράξεων για την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και εύρεσης εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης (Κινητή Μονάδα Διαχείρισης, ΚΜΔ).
Η εμπειρική ανάλυση βασίστηκε στη χρήση δεδομένων που προήλθαν από δειγματοληπτική έρευνα σε δείγμα 129 κατοίκων, μέσω ερωτηματολογίων. Σε αυτήν διερευνώνται οι απόψεις των κατοίκων για το τρέχον σύστημα διαχείρισης αλλά και για το σύστημα διαχείρισης που αναμένεται να υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανά φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επίπεδο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-10-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Περιβαλλοντική διαχείριση
Λοιπά Θέματα:
Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ)
Ανακύκλωση (Απόβλητα κλπ.)
Περιβάλλον - Διαχείριση
Περιβάλλον - Προστασία
Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων - Διαχείριση - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Αστικά στερεά απόβλητα, σύστημα διαχείρισης, νησιωτική περιοχή, δειγματοληπτική έρευνα, κοινωνική έρευνα
Περιγραφή:
210 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0