Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με γιαούρτι (εμπλουτισμένο ή μη) σε φαινομενικά υγιή πληθυσμό σε δείκτες θρόμβωσης

Μεταπτυχιακή Εργασία 16710 446 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με γιαούρτι (εμπλουτισμένο ή μη) σε φαινομενικά υγιή πληθυσμό σε δείκτες θρόμβωσης
Συγγραφέας:
Καψάλης, Χαράλαμπος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αντωνοπούλου, Σμαραγδή
Περίληψη:
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με τη θρόμβωση, η οποία προάγεται από τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και με τη δράση του PAF, να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της. Έτσι, σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί η επίδραση τηςκαθημερινής λήψης εμπλουτισμένου σε OΟPLE (βιοδραστικά λιποειδή ελαιοπυρήνα) γιαουρτιού στην ικανότητα των αιμοπεταλίων να ενεργοποιούνται προς συσσώρευση από τρεις παράγοντες: PAF, ADP και TRAP. Στη μελέτη συμμετείχαν 69 υγιείς εθελοντές (25–60 ετών, ΒΜΙ 25–35 kg/m2), τυχαιοποιημένοι σε 3 ομάδες (ελέγχου, κοινό και εμπλουτισμένο γιαούρτι) για δυο μήνες. Ελήφθησαν 3 δείγματα αίματος (0, 4 και 8 εβδομάδες). Στατιστικά σημαντικές αυξήσεις φάνηκαν στις τιμές EC50PAF (Ρ=0,008) και logEC50PAF (Ρ=0,005) της ομάδας εμπλουτισμένου γιαουρτιού μεταξύ 0 και 4 εβδομάδων και, στο ίδιο χρονικό διάστημα, στις τιμές EC50PAF (Ρ=0,029), EC50¬¬TRAP (P=0,037) και logEC50¬¬TRAP (P=0,048) της ομάδας κοινού γιαουρτιού. Επομένως, η καθημερινή κατανάλωση τόσο κοινού, όσο και εμπλουτισμένου σε OOPLE γιαουρτιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θρομβωτικής ικανότητας του οργανισμού, δηλαδή να εμφανίσει καρδιοπροστατευτική δράση, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-10-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιαγγειακή νόσος, αιμοπετάλια, PAF, OOPLE, εμπλουτισμένο γιαούρτι
Περιγραφή:
71 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0