Εκτίμηση πλημμυρικής επικινδυνότητας περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας & Κατευθύνσεις βιώσιμου χωρικού σχεδιασμού

Μεταπτυχιακή Εργασία 16670 1006 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση πλημμυρικής επικινδυνότητας περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας & Κατευθύνσεις βιώσιμου χωρικού σχεδιασμού
Συγγραφέας:
Γιαμαλάκη, Δέσποινα
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Ο κίνδυνος των φυσικών καταστροφών εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, τόσο σε εθνική, όσο σε παγκόσμια κλίμακα. Η τάση αυτή οφείλεται αφενός στις μορφοκλιματικές αλλαγές και αφετέρου, στις έντονες επεμβάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο πεδίο των φυσικών καταστροφών ανήκει και το φαινόμενο της ποτάμιας πλημμύρας, του οποίου οι επιπτώσεις είναι βαρύνουσας σημασίας, τόσο από πλευράς κόστους σε ανθρώπινες ζωές, όσο και από πλευράς οικονομικών, αλλά και περιβαλλοντικών καταστροφών.
Στην παρούσα έρευνα προτείνεται η ανάπτυξη ενός μοντέλου εκτίμησης της επικινδυνότητας για εκδήλωση πλημμύρας σε περιφερειακή κλίμακα με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Geographic Information Systems – GIS). Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες αναλυτικές λειτουργίες πραγματοποιείται σταθμισμένη χαρτογραφική υπέρθεση με πλήθος παραγόντων, οι οποίοι βιβλιογραφικά σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα (χωρική κατανομή της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης, μορφολογικές κλίσεις του ανάγλυφου, υψομετρικές ζώνες, συγκέντρωση ροής, λιθολογία γεωλογικών σχηματισμών, χρήσεις/καλύψεις γης). Αποτέλεσμα της εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η χαρτογράφηση της περιοχής ως προς τη συνολική επικινδυνότητα για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Ως μελέτη περίπτωσης ορίστηκε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Αχαΐας, το οποίο διαχρονικά φαίνεται να είναι ευάλωτο σε εκδήλωση φυσικών καταστροφών και κατά συνέπεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των πλημμυρικών επεισοδίων στη μελετώμενη περιοχή, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, προτείνονται μέτρα και πολιτικές βιώσιμου χωρικού σχεδιασμού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-10-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Φυσικές καταστροφές
Λέξεις-κλειδιά:
πλημμύρα, επικινδυνότητα, Αχαΐα, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Περιγραφή:
112 σ., πίν., σχ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0