Βιοκλιματική αρχιτεκτονική & αειφορικός περιβαλλοντικός σχεδιασμός μιας μονάδας υγείας: το "Πράσινο" Νοσοκομείο

Μεταπτυχιακή Εργασία 16457 473 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιοκλιματική αρχιτεκτονική & αειφορικός περιβαλλοντικός σχεδιασμός μιας μονάδας υγείας: το "Πράσινο" Νοσοκομείο
Συγγραφέας:
Χέλμη, Παρασκευή
Επιβλέπων καθηγητής:
Θεοδωροπούλου, Ελένη
Περίληψη:
Το Νοσοκομείο από την πρωταρχική ίδρυσή του έως την σημερινή εποχή , αποτελεί μία "μηχανή Υγείας", που συνάμα είναι και "μηχανή Ενέργειας", λόγω της συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του επί εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες το χρόνο.
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση, ανάδειξη και τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών, ενεργειακών και άλλων αειφορικών παραμέτρων, ώστε να καταδειχθεί ότι το "Πράσινo" Nοσοκομείο, δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον, τον ασθενή και τον εργαζόμενο στις Υπηρεσίες Υγείας, αλλά μπορεί να αποτελέσει και πηγή εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας.
Τα κεφάλαια που αναπτύχθηκαν στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας, είναι τα κάτωθι:
α)Βιοκλιματικός σχεδιασμός Νοσοκομείου, και εφαρμογή των Παθητικών συστημάτων(ηλιακά συστήματα θέρμανσης, συστήματα φυσικού δροσισμού και συστήματα φυσικού αερισμού).
β)Αξιολόγηση και αντικατάσταση ενεργοβόρων, συμβατικών μορφών ενέργειας με Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (Α.Π.Ε.) (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική και γεωθερμία), και παράλληλη αναφορά των νέων Συστημάτων Πιστοποίησης "Πράσινων" Kτιρίων.
γ)Ορθολογική διαχείριση όλων των κατηγοριών αποβλήτων στη Μονάδα Υγείας (αστικών, επικινδύνων, τοξικών),στοχεύοντας στις αειφορικές μεθόδους διαχείρισης αυτών (π..χ αποτέφρωση, ανακύκλωση).
Στο πρακτικό τμήμα της εργασίας, διερευνήθηκαν οι γνώσεις, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των επαγγελματιών Υγείας, σχετικά με την ενδεχόμενη λειτουργία ενός "Πράσινoυ" Νοσοκομείου, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και ερωτήσεις κλειστού τύπου και στην συνέχεια επεξεργάσθηκαν στατιστικά.
Συμπερασματικά, καταγράφεται, η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών οφελημάτων μιας "Πράσινης" μηχανής "Υγείας και Ενέργειας"- δηλ., καταδεικνύεται ότι, μειώνει τελικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, (π.χ. 546,2 τόνοι λιγότερο CO 2 κατ΄ έτος) επιβεβαιώνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ, καθίσταται σαφής η εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας το 31,3% της αρχικής ενέργειας.
Άρα, το "Πράσινo" Nοσοκομείο, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακος, αποτελεί την απάντηση του μέλλοντος στον τομέα της Υγείας στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Οικιακή οικονομία
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Λοιπά Θέματα:
Βιοκλιματική αρχιτεκτονική
Αειφορική ανάπτυξη
Περιβαλλοντική μηχανική
Περιβάλλον - Προστασία
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Νοσοκομεία
Ανακύκλωση (Απόβλητα κλπ.)
Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων - Διαχείριση
Λέξεις-κλειδιά:
αρχιτεκτονική, περιβάλλον, σχεδιασμός, πράσινα νοσοκομεία
Περιγραφή:
183 σ. : εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

XelmiPar_PMSOOO_15.pdf

2 MB