Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η Περίπτωση των Μεταβυζαντινών και Νεότερων Κοσμικών Μνημείων στην Αρκαδία

Διδακτορική Διατριβή 16445 1183 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η Περίπτωση των Μεταβυζαντινών και Νεότερων Κοσμικών Μνημείων στην Αρκαδία
Συγγραφέας:
Λάππα, Αλεξάνδρα
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής είναι η καταγραφή και παρουσίαση των μεταβυζαντινών και νεότερων κοσμικών μνημείων στην Αρκαδία, με σκοπό την προστασία, προβολή και ανάδειξή τους, καθώς και η εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Τονίζεται, παράλληλα, η σημασία της ενσωμάτωσης της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή ως ένα μέσο για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και ως ένα εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, διερευνάται η στάση των κατοίκων της Αρκαδίας σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την επιθυμία τους το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής να συμβάλει στην ανάπτυξή της, αυξάνοντας την τουριστική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τόπου.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η Αρκαδία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, η οποία της δίνει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Διαθέτει πληθώρα μνημείων και τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην προβολή και ανάδειξη του τόπου, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του, αλλά και να αποτελέσουν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ζωής και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας ενδιαφέρονται να βασιστεί η ανάπτυξη του τόπου τους στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς διαβλέπουν προοπτικές οικονομικής εξέλιξης στον τομέα αυτό. Επιπλέον, υποστηρίζουν την προβολή του αρχιτεκτονικού πλούτου της περιοχής, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσο και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτιστικός τουρισμός συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική βιωσιμότητα της περιοχής και της τοπικής κοινότητας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-04-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίες (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Πολιτιστική κληρονομιά - Ελλάδα
Μνημεία - Ελλάδα - Αρκαδία
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτισμική Kληρονομιά, Πολιτιστικός Τουρισμός, Μνημεία, Αρκαδία, Τοπική Κοινωνία
Περιγραφή:
600 σ. : εικ., χάρτ, διαγρ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Alexandra Lappa PhD.pdf

33 MB