Πολιτισμός, παράδοση, γαστρονομία και αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από τη σύνθεση ελληνικού πρωινού γεύματος με τοπικά προϊόντα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: η περίπτωση της Τήνου

Μεταπτυχιακή Εργασία 16358 424 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτισμός, παράδοση, γαστρονομία και αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από τη σύνθεση ελληνικού πρωινού γεύματος με τοπικά προϊόντα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: η περίπτωση της Τήνου
Συγγραφέας:
Φιλέρη, Μαρία Αναστασία
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωσταρέλλη, Βασιλική
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη συντάχθηκε με γνώμονα το γαστρονομικό πολιτισμό της Τήνου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τηνιακής παράδοσης και ιστορίας και συνάμα στοιχείο που αντανακλά το κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό «αποτύπωμά» του νησιού.
Σκοπός της εργασίας αποτελεί η καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Τήνου και η αξιολόγηση της προώθησης ελληνικού παραδοσιακού πρωινού με τοπικά προϊόντα του νησιού σταξενοδοχεία της Τήνου.
Επιμέρους στόχος αποτελεί η διερεύνηση της αξίας προώθησης τηνιακών προϊόντων σε πρωινά γεύματα ξενοδοχείων της Τήνου, σε σχέση με την αύξηση και προσέλκυση του τουρισμού στο νησί, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προβολή της τηνιακής γαστρονομίας.
Από τις βιβλιογραφικές αναφορές προκύπτει ότι τα τοπικά προϊόντα της Τήνου δεν προσφέρουν μόνο γαστρονομικές συγκινήσεις, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα στοιχείο μνήμης, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού καθώς και πηγή ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Στην παρούσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 33 στελέχη ξενοδοχείων της Τήνου, βάσει ερωτηματολογίου, τον Αύγουστο του 2015, χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική μέθοδος. Για τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση της έρευνας, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Τήνου. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πραγματοποιήθηκε κατηγοριοποίηση των συνοπτικών ευρημάτων των απαντήσεων της συνέντευξης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η αξία του πρωινού γεύματος με τοπικά προϊόντα σε ξενοδοχεία της Τήνου, θεωρείται σημαντική και αποτελεί στοιχείο για την προβολή της τηνιακής γαστρονομίας, την αύξηση της τοπικής οικονομίας και την προσέλκυση του τουρισμού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Βιομηχανία φιλοξενίας, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ., τροφή και υπηρεσίες της
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Πρωϊνό
Τουρισμός και γαστρονομία
Πολιτισμός
Παραδοσιακά προϊόντα - Ελλάδα - Κυκλάδες (Νομός) - Τήνος
Λέξεις-κλειδιά:
Τήνος, Πολιτισμός, Γαστρονομία, Ελληνικό πρωινό, Τοπικά προϊόντα
Περιγραφή:
220 σ. : εικ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Fileri_METOOO_16.pdf

14 MB