Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με μπανάνα ή χυμό μπανάνας στο αντιοξειδωτικό προφίλ γυναικών

Μεταπτυχιακή Εργασία 16292 201 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με μπανάνα ή χυμό μπανάνας στο αντιοξειδωτικό προφίλ γυναικών
Συγγραφέας:
Καυκαλιά, Καρολίνα
Περίληψη:
Η μπανάνα, γένος Musa, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα παγκοσμίως και κατέχει σημαντική θέση στις διατροφικές συνήθειες όλων των πολιτισμών. Προηγούμενες μελέτες, έχουν ερευνήσει κυρίως τις βιοδράσεις εκχυλισμάτων ή συγκεκριμένων συστατικών της μπανάνας αναδεικνύοντας τις ευεργετικές της δράσεις σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ασθένειες του εντέρου. Παρόλα αυτά η βιβλιογραφία στερείται μακροχρόνιων διατροφικών παρεμβάσεων που να εξετάζουν τη διατροφική της αξία στο αντιοξειδωτικό προφίλ του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της μακροχρόνιας επίδρασης της καθημερινή κατανάλωσης ισοενεργειακών ποσοτήτων μπανάνας και χυμού μπανάνας έναντι ομάδας ελέγχου που κατανάλωναν νερό, στο αντιοξειδωτικό προφίλ υπέρβαρων γυναικών.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 33 υγιείς, προεμηνοπαυσιακές, υπέρβαρες γυναίκες ηλικίας από 18 έως 50 χρονών και Δείκτη Μάζα Σώματος από 24 έως 30kg/m2. Το δείγμα χωρίστηκε τυχαιοποιημένα σε 3 ομάδες οι οποίες χορηγήθηκαν είτε 170 ml νερού – ομάδα έλεγχου, είτε 170 ml χυμό μπανάνας, είτε μια μέτρια μπανάνα 120g, μισή ώρα πριν το μεσημεριανό και βραδινό για 2 μήνες. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης αξιολογήθηκε η επίδραση της μπανάνας συγκρίνοντας τις μεταβολές ανθρωπομετρικών, βιοχημικών και διατροφικών χαρακτηριστικών. Το αντιοξειδωτικό προφίλ αξιολογήθηκε καταγράφοντας μεταβολές της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης σε ορό πλάσμα και ερυθροκύτταρα καθώς και του ουρικού οξέος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίμηνη παρέμβαση δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μεταβολή στο αντιοξειδωτικό προφίλ και στις τρεις ομάδες. Παρόλα αυτά φάνηκε μια τάση μείωσης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης στα λευκοκύτταρα στην Ομάδα Χυμού ενώ μια τάση αύξησης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης στο πλάσμα στην Ομάδα Μπανάνας.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ενσωμάτωση μπανάνας ή χυμού μπανάνας στο διαιτολόγιο σε υπέρβαρες γυναίκες δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη δραστικότητα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περισσότερες μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές, οι οποίες να αξιολογήσουν την επίδραση της κατανάλωσης μπανάνας σε δείκτες υγείας τόσο υγιών όσο και παθολογικών πληθυσμών, με την χρήση αξιόπιστων και αποτελεσματικών μεθόδων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-03-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Μπανάνα, χυμός, αντιοξειδωτικό, προφίλ, γυναίκες
Περιγραφή:
53 σ., εικ., πίν.,
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Kaukalia_METEDD_16.pdf

1 MB